Λευτέρης Βογιατζής- 2 Μαΐου 2013

Φέτος συμπληρώνονται 9 χρόνια από το θάνατο του Λευτέρη Βογιατζή, στις 2 Μαΐου 2013.

Ο  Λευτέρης Βογιατζής ήταν έλληνας ηθοποιός και θεατρικός σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944 ενώ στο θέατρο εμφανίστηκε αρχικά το 1973. Συνεργάστηκε με τον Σπύρο Ευαγγελάτο, την Έλλη Λαμπέτη και την Ελεύθερη Σκηνή. Υπήρξε συνιδρυτής της εταιρείας θεάτρου «Σκηνή» (1981) και ιδρυτής της θεατρικής ομάδας «Νέα Σκηνή» (1988). Σκηνοθέτησε και έπαιξε σε πολλές παραστάσεις, ενώ  ίδρυσε και το Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος (1989). Στον κινηματογράφο πρωταγωνίστησε σχεδόν αποκλειστικά στις ταινίες του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Ήταν τέλος μία από τις βασικές φωνές στην εκπομπή «Εδώ Λιλιπούπολη» στο Τρίτο Πρόγραμμα.

Το Αρχείο της ΕΡΤ, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει επεισόδιο της εκπομπής «Ημερολόγια» της Λένας Αρώνη, παραγωγής 2009, όπου o Βογιατζής μιλά για την τέχνη του θέατρου μέσα από τη δική του ματιά.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ

(video)


Ο Λευτέρης Βογιατζής  που συνομιλεί με τη Λένα Αρώνη τηλεοπτικά για πρώτη φορά, αναφέρεται στη διττή καλλιτεχνική του ταυτότητα ως ηθοποιού και σκηνοθέτη αλλά και στην επίδραση που θεωρείται πως άσκησε στο ελληνικό θέατρο. Εξηγεί τον υποκειμενικό τρόπο  που προσεγγίζει τη διανομή  ρόλων, αλλά και τις πρόβες.  Τονίζει τη σημασία της αλληλεπίδρασης  με το κοινό αναλύοντας πως το έργο πλάθεται μεταξύ ηθοποιού και θεατή ενώ σχολιάζει και την παρατήρηση της Αρώνη πως το κοινό των έργων του είναι «πραγματικά θεατρόφιλο,  αναφερόμενος στην συναισθηματική διάσταση της επικοινωνίας και στο θεατή ως «κλειδί» για την ανάπτυξη του έργου.

Στη συνέχεια ο Βογιατζής περιγράφει τι τον οδήγησε να γίνει σκηνοθέτης και ηθοποιός. Μιλά για το αν μπορεί το θέατρο να δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα των θεατών αλλά και για την επικοινωνία του με τους θεατές, εκτός θεάτρου. Ακόμη, αναλύει τη φράση του «η εντιμότητα πάνω στη σκηνή είναι θέμα αισθητικής και όχι ηθικής» μέσα από την υπογράμμιση της αξίας της υποκειμενικότητας.

Προβάλλονται πλάνα από ταινίες  του Παντελή Βούλγαρη,  του Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Χριστόφορου Χριστοφή. Ακόμη περιλαμβάνεται υλικό από το προσωπικό αρχείο του Λ. Βογιατζή, φωτογραφίες αλλά και βίντεο από παραστάσεις όπως «Οι Δούλες» του Ζαν Ζενέ, «Το ύστατο σήμερα» του Χάουαρντ Μπάρκερ, αλλά και από πρόβες όπως για το έργο «Σ΄εσάς που με ακούτε»  της Λούλας Αναγνωστάκη. Η συνέντευξη έλαβε χώρα στο Θέατρο Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής».

Σκηνοθεσία: Ζένια Χρυσανίδου

Παρουσίαση: Λένα Αρώνη

Αρχισυνταξία: Γιώργος Κελέφης

Έτος παραγωγής: 2009

Δείτε περισσότερα στο  http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS