Λιλή Ζωγράφου – 17 Ιουνίου 1922

Σαν σήμερα πριν από 100 χρόνια, στις 17 Ιουνίου 1922, γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης η συγγραφέας Λιλή Ζωγράφου. Υπήρξε αντισυμβατική λογοτέχνιδα, δημοσιογράφος και δοκιμιογράφος ενώ τα βιβλία της λατρεύτηκαν από το αναγνωστικό κοινό. Ορισμένα από τα έργα της είναι: «Οι Εβραίοι κάποτε» (1966), «Επάγγελμα: Πόρνη» (1978), «Η γυναίκα σου η αλήτισσα» (1984), «Η Συβαρίτισσα» (1987), «Νύχτωσε αγάπη μου, είναι χθες», «Παλαιοπώλης αναμνήσεων», «Κάφκα, ο σύγχρονός μας» (1993). Το τελευταίο της μυθιστόρημα «Η αγάπη άργησε μια μέρα» (1994), διασκευάστηκε και προβλήθηκε από την ΕΡΤ το 1997. Το 1998 η Ζωγράφου εξέδωσε το τελευταίο έργο της, ένα δοκίμιο με τίτλο «Από τη Μήδεια στη Σταχτοπούτα η ιστορία του φαλλού» όπου μελέτησε τις καταβολές της πατριαρχίας στην ελληνική κοινωνία. Κεντρικά θέματα του έργου της συνιστούν η προσωπική ελευθερία, η ελευθερία του λόγου, η σεξουαλική καταπίεση και η θέση της γυναίκας.

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή της παρουσιάζει συνέντευξη της Λιλής Ζωγράφου το 1992 στη δημοσιογράφο Δήμητρα Γκουντούνα και στην ενημερωτική εκπομπή για θέματα πολιτισμού “Έκτακτη Έκδοση”:

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΚΔΟΣΗ – απόσπασμα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΛΙΛΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

(video)


Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Παλαιοπώλης Αναμνήσεων» (1990). Η λογοτέχνιδα, δημοσιογράφος, αγωνίστρια και ένθερμη υποστηρίκτρια του γυναικείου κινήματος Λιλή Ζωγράφου αναφέρεται σε προσωπικά της βιώματα όπως στη φυλάκισή της κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής για αντιστασιακή δράση ενώ ήταν έγκυος, υποστηρίζει τη θεωρία της για τον κομμουνισμό και για τον Έλληνα κομμουνιστή ενώ σχολιάζει την κατάρρευση του κομμουνισμού από ιστορικής πλευράς. Μιλάει ακόμη για τη Μελίνα Μερκούρη και τη σχέση της μαζί της. Κάνει αναφορά στην εμφάνισή της στα ελληνικά γράμματα και στην έκδοση του βιβλίου της “Νίκος Καζαντζάκης, ένας τραγικός” το 1959, μια απομυθοποιητική προσέγγιση της προσωπικότητας του κρητικού συγγραφέα, που την καθιέρωσε. Μιλάει για την επιλογή της να ζήσει μοναχικά ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στη θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία, θέμα που εξέτασε ιδιαίτερα στα βιβλία της.

Προβλήθηκε στις 17 Μαρτίου 1992
Επιμέλεια εκπομπής: Δήμητρα Γκουντούνα

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS