Λιλή Ζωγράφου – 2 Οκτωβρίου 1998

Σαν σήμερα στις 2 Οκτωβρίου 1998 έφυγε από τη ζωή η συγγραφέας Λιλή Ζωγράφου, η δημιουργός των «Οι Εβραίοι κάποτε» (1966), «Επάγγελμα: Πόρνη» (1978), «Η Συβαρίτισσα» (1987), «Η αγάπη άργησε μια μέρα» (1994). Το τελευταίο διασκευάστηκε και προβλήθηκε από την ΕΡΤ το 1997.

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή τα 20 χρόνια από το θάνατό της ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΛΙΛΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

(video)

Νέο

Ενημερωτική εκπομπή για θέματα πολιτισμού που ξεκίνησε να προβάλλεται το 1990 από την ΕΤ 1. Το συγκεκριμένο απόσπασμα περιλαμβάνει συνέντευξη της συγγραφέα Λιλής Ζωγράφου στην δημοσιογράφο Δήμητρα Γκουντούνα και προέρχεται από την εκπομπή που μεταδόθηκε στις 31 Ιουλίου 1990.

Η Λιλή Ζωγράφου, ευθύβολη και αντισυμβατική, με αφορμή το πρόσφατο βιβλίο της «Νύχτωσε αγάπη μου, είναι χτες» (1990), μιλάει για την έννοια της απόλυτης προσωπικής ελευθερίας, για την ηρωίδα Ισαβέλλα και τις αυτοβιογραφικές αναφορές που συνέθεσαν τα στοιχεία του χαρακτήρα της. Περιγράφει επίσης, πώς αντιμετωπίζει τη γυναίκα και το φεμινιστικό κίνημα στο έργο της γενικά, προβάλλοντας και τα “προσωπικά της κοιτάγματα” ενώ αναφέρεται στη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή. Στη διάρκεια της συζήτησης, η Λιλή Ζωγράφου μιλάει, ακόμη, για τη σχέση της με το άλλο φύλο και για το πώς αντιμετώπισε εκείνη τις ερωτικές της σχέσεις. Δεν παραλείπει τέλος, να κάνει αναφορά στην έκδοση του βιβλίου της για τον Νίκο Καζαντζάκη που πρωτοκυκλοφόρησε το 1959 και την καθιέρωσε στα ελληνικά γράμματα.

Έτος παραγωγής: 1990

Επιμέλεια εκπομπής: Δήμητρα Γκουντούνα

Ρεπορτάζ: Κώστας Κωβαίος, Δημήτρης Δεληολάνης, Πωλίνα Γόλια

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS