ΛΟΥΚΙΑ ΡΙΚΑΚΗ – 28 Δεκεμβρίου 2011

ΦΥΛΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΑΛΒΑΝΙΑ

Ντοκιμαντέρ παραγωγής 2011 σε σκηνοθεσία της ΛΟΥΚΙΑΣ ΡΙΚΑΚΗ της σειράς ΦΥΛΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, με θέμα την κοινότητα των Αλβανών μεταναστών στην Αθήνα. Καταγράφεται η περιήγηση της νεαρής ΙΛΙΡΑ ΑΛΙΑΪ στην Αθήνα και στα Τίρανα, η αφήγησή της για τη ζωή της στην Ελλάδα και τη σχέση της με την Αλβανία, αλλά και οι συζητήσεις με συμπατριώτες της στην Ελλάδα και στην Αλβανία. Η νεαρή ΙΛΙΡΑ ΑΛΙΑΪ μιλάει για την παιδική της ηλικία, το σχολείο, την εκπαίδευση στην Ελλάδα, τις φιλίες και τις σχέσεις με τους Έλληνες και τους Αλβανούς στην Ελλάδα, αλλά και πίσω στην Αλβανία. Η ΙΛΙΡΑ συζητάει με συμπατριώτες της, νεαρούς φοιτητές και εργαζόμενους, για το τι σημαίνει πατρίδα, σημαία, εθνικός ύμνος, για τις προσδοκίες τους, για τη νεολαία των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα, τις σχέσεις τους με την Ελλάδα και την Αλβανία. Μιλάει επίσης με οικογενειάρχες μετανάστες που ήρθαν παιδιά στην Ελλάδα και επέστρεψαν προσφάτως στην Αλβανία με τα δικά τους παιδιά, και οι οποίοι εξηγούν τις διαφορές της χώρας τους από την Ελλάδα και τις αναμνήσεις και εμπειρίες τους από αυτήν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι απόψεις των μεταναστών από την Αλβανία, οι οποίοι αν και θεωρούν ότι η ελληνική γλώσσα τους είναι πλέον πιο οικεία, επιθυμούν ολοένα και περισσότερο να διατηρήσουν την επαφή τους με την παράδοση τους και τη γλώσσα της χώρας τους ξεπερνώντας τα συμπλέγματα κατωτερότητας του παρελθόντος που πολλοί εξ’ αυτών διαπιστώνουν ότι έφεραν. Η εκπομπή περιλαμβάνει και απόσπασμα συνέντευξης του ηθοποιού ΕΝΚΕ ΦΕΖΟΛΑΡΙ, ο οποίος παρουσίασε μια ιδιότυπη παράσταση στην οποία απαγγέλλει το ποίημα του ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ “ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ” στην αλβανική γλώσσα.

Δείτε επίσης:

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Η ΛΟΥΚΙΑ ΡΙΚΑΚΗ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ»

Η σκηνοθέτης ΛΟΥΚΙΑ ΡΙΚΑΚΗ μιλά για το ντοκιμαντέρ «Λόγια της σιωπής» και για τη γνωριμία της με την κοινότητα των κωφών.

(Απόσπασμα από την εκπομπή «ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΕΣ ΣΥΝΕΙΚΟΝΕΣ», με θέμα το 4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Έτος παραγωγής:2002)

Δείτε περισσότερα στο http://www.ert-archives.gr

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS