Λουκιανός Κηλαηδόνης – 7 Φεβρουαρίου 2017

Ένας χρόνος χωρίς τον Λουκιανό Κηλαηδόνη. Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας τη μνήμη του ψηφιοποίησε και σας προτείνει την εκπομπή:

ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΥΑ

ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗΣ

(video)
Νέο

Σειρά μουσικών εκπομπών του Γιώργου Παπαστεφάνου η οποία ξεκίνησε να προβάλλεται το 1976. Η συγκεκριμένη εκπομπή παρουσιάζει το πορτρέτο του συνθέτη Λουκιανού Κηλαηδόνη και υπήρξε η πρώτη έγχρωμη εκπομπή της σειράς που μεταδόθηκε στις 13 Ιουνίου του 1980.

Ακούγονται τραγούδια του 1970 από το ξεκίνημα της δισκογραφικής δουλειάς του Λουκιανού Κηλαηδόνη όπως, «Όσο αγαπιόμαστε τα δυο» (στιχ. Λουκ. Κηλαηδόνη), «Μη χτυπάς σ’ ένα σπίτι κλειστό» (στιχ. Μ. Ελευθερίου), «Η φωτογραφία» (στιχ. Κ. Μητροπούλου), «Μια Κεφαλονίτισσα» (στιχ. Λ. Κηλαηδόνη), «Μια Κυριακή του Μάρτη» (στιχ. Ν.Γκάτσου), τα οποία ερμηνεύουν η Γλυκερία και ο Μανώλης Μητσιάς. Τότε εγκαινιάζεται και η συνεργασία του Μανώλη Μητσιά με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης αφηγείται τη σχέση του με τη μουσική από τα νεανικά του χρόνια και θυμάται την πρώτη του επαγγελματική συνεργασία με τη Ραλλού Μάνου και το Ελληνικό Χορόδραμα, στο θεατρικό έργο της Κωστούλας Μητροπούλου «Η πόλη μας», το 1969. Αναφέρεται, ακόμη, στο ύφος των τραγουδιών του μέσα από τα οποία προσπαθεί να αποτυπώσει τις αλλαγές στο τραγούδι και την εποχή, κατά τη διάρκεια της πορείας του: «Κάπου την έχουμε πατήσει» (1978), «Στη Βουλιαγμένη» (1978), «Είμαι ένας φτωχός και μόνος Καουμπόι» (1978), «Ο μικρός ήρωας», «Αρχίζει το ματς» 1979. Κατόπιν, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης μιλάει για τον δίσκο «Μικροαστικά» (Οκτ. 1973) σε στίχους του Γιάννη Νεγρεπόντη, απ’ όπου ακούγονται τα τραγούδια «Οικονομία κάνε», «Μακριά από την πόλη» με τη φωνή του Μίμη Χρυσομάλλη.

Προβάλλονται πλάνα από την παράσταση του Ελεύθερου Θεάτρου «Το τράμ το τελευταίο» (1976) στο Άλσος Παγκρατίου στη σκηνή, τραγούδι «Γιαξεμπόρε» που έγραψε για το «Θίασο» του Θ. Αγγελόπουλου. Ο Θανάσης Βέγγος τραγουδάει θεατρικές του επιτυχίες σε μουσική Κηλαηδόνη και θυμάται την συνεργασία του μαζί του. Περιέχεται επίσης, απόσπασμα με την Άννα Καλουτά σε κινηματογραφικό τραγούδι του Κηλαηδόνη σε στίχους Λευτ. Παπαδόπουλου από την  ταινία του Π.Βούλγαρη «Ελευθέριος Βενιζέλος, 1910-1927» (1980). Στη διάρκεια της εκπομπής, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης παίζει στο πιάνο του και τραγουδά τα τραγούδια: «Κολλήγα γιος» , από τον δίσκο «Μικροαστικά» (1973), «Τα θερινά σινεμά» (1978). Περιλαμβάνονται, τέλος, πλάνα από τον ιστορικό θερινό κινηματογράφο «Αλκαζάρ» του Φ. Φίνου στον σταθμό Λαρίσης.

Έτος παραγωγής: 1980

Σκηνοθεσία: Δάφνη Τζαφέρη

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS