Λουκία Ρικάκη – 28 Δεκεμβρίου 2011

Η Ελληνίδα σκηνοθέτης, συγγραφέας, παραγωγός και διευθύντρια φεστιβάλ κινηματογράφου, Λουκία Ρικάκη, γεννήθηκε στις 14 Ιουλίου 1961 στον Πειραιά. Σπούδασε κινηματογράφο, οπτικοακουστική παραγωγή, φωτογραφία και γραφικές τέχνες και ιστορία της τέχνης στην Αγγλία και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 γύρισε στην Ελλάδα. Ίδρυσε την εταιρεία ORAMA FILMS για την παραγωγή θεατρικών παραστάσεων και κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών προγραμμάτων, το 1996 τις θεατρικές σκηνές του Θεάτρου “104 – Κέντρο Λόγου και Τέχνης“, τις  Νύχτες Κωμωδίας (Stand up Comedy) στην Aιόλου 48-50, το 2000 την εταιρεία TRICKY TRICK FILMS, το 2004 το φεστιβάλ κινηματογράφου οικολογικού χαρακτήρα Ecofilms στη Ρόδο, και το 2009 το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ “Ιπποκράτης”, στην Κω, για θέματα υγείας.

Η Λουκία Ρικάκη υπήρξε πολυτάλαντη και ακούραστη στην καλλιτεχνική της πορεία, παράγοντας υψηλού επιπέδου έργο και οργανώνοντας και στηρίζοντας δομές ανάδειξης και προβολής της καλλιτεχνικής δράσης. Το έργο της βραβεύτηκε σε Ελλάδα και εξωτερικό και μερικές από τις θεματικές που την απασχόλησαν ήταν η υγεία, η οικολογία, η παιδεία και η αντιμετώπιση του ρατσισμού.  Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι σκηνοθέτησε έξι ταινίες μεγάλου μήκους, με πιο γνωστές τις «Συμφωνία Χαρακτήρων» (1999) και «Κουαρτέτο για 4 κινήσεις» (1994), εννέα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους τα περισσότερα σχετικά με ευαίσθητα κοινωνικά θέματα όπως η μετανάστευση, η εκπαίδευση, τα θέματα υγείας και η ζωή των ανθρώπων με αναπηρίες στην Ελλάδα. Σκηνοθέτησε επίσης οκτώ ταινίες μικρού μήκους και έξι θεατρικά έργα, ασχολήθηκε με την  παραγωγή σε περισσότερες από 45 τηλεοπτικές σειρές και έγραψε σενάρια, βιβλία και μεταφράσεις. Υπήρξε εκδότρια εντύπων με θέμα τις τέχνες, συμμετείχε ενεργά σε πολιτιστικούς φορείς σε Ελλάδα και εξωτερικό, δίδαξε σε θεατρικές σχολές, ενώ μέχρι σήμερα το έργο της, κυρίως το οπτικοακουστικό, αξιοποιείται σε εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις.

Με αφορμή την επέτειο 10 ετών από την ημέρα που η Λουκία Ρικάκη έφυγε από τη ζωή, στις 28 Δεκεμβρίου 2011, το Αρχείο της ΕΡΤ τιμάει τη μνήμη της και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΣΥΝΕΙΚΟΝΕΣ

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ

(video)


Το συγκεκριμένο θέμα της εκπομπής Συνεικόνες, παραγωγής 1999 και σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καψωμένου, είναι αφιερωμένο στην ταινία της Λουκίας ΡικάκηΣυμφωνία χαρακτήρων” με πρωταγωνιστές την Κατερίνα Λυπηρίδου και τον Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο. Παρακολουθούμε πλάνα από τα γυρίσματα της ταινίας, αλλά και από την ταινία την ίδια, καθώς και συνέντευξη της σκηνοθέτριας Λουκίας Ρικάκη και της πρωταγωνίστριας Κατερίνας Λυπηρίδου. Μιλούν για την υπόθεση της ταινίας, για τους κεντρικούς χαρακτήρες και τον τρόπο που αυτοί αναπτύχθηκαν από τους ηθοποιούς. Η Λουκία Ρικάκη  εξηγεί τον κεντρικό άξονα της ταινίας της, μια ερωτική ιστορία ανάμεσα σε ένα χορευτή και μία πρωταθλήτρια ξιφασκίας. Αναφέρεται στο ζήτημα των θεματικών στις τέχνες και το ρόλο του καλλιτέχνη ως μεσάζοντα, προκειμένου να τεθούν προς συζήτηση τα ζητήματα και τα θέματα που απασχολούν τον άνθρωπο, ενώ υπογραμμίζει ότι η καλλιτεχνική προσπάθεια επικεντρώνεται στην ευκαιρία που δίνεται κάθε φορά σε ένα έργο να προσεγγίσει με τρόπο ειλικρινή και αληθινό ένα σημαντικό θέμα, όχι για να το λύσει, αλλά πρωτίστως για να δώσει μία ακόμη οπτική γωνία προς αυτό, μία πιθανή προσέγγιση στη γενική θεώρηση των πραγμάτων.

Σκηνοθεσία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΨΩΜΕΝΟΣ

Διεύθυνση παραγωγής: ΑΣΠΑ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Συνεργάζεται η σκηνοθέτης: ΠΑΝΔΩΡΑ ΜΟΥΡΙΚΗ

Έτος παραγωγής: 1999

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS