Λουκιανός Κηλαηδόνης – 7 Φεβρουαρίου 2017

Στις 7 Φεβρουαρίου 2017 έφυγε από τη ζωή ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, αγαπητός συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής. Με αφορμή την επέτειο των τεσσάρων ετών από τον θάνατό του, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει ένα επεισόδιο της σειράς μουσικών εκπομπών «Αυλαία» (παραγωγής 1995), με τον Γιώργο Κυβέλο.

ΑΥΛΑΙΑ

ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗΣ

Αφιέρωμα της μουσικής εκπομπής «Αυλαία» στον «πιο τρυφερό Έλληνα τραγουδοποιό», όπως χαρακτηρίζεται, τον Λουκιανό Κηλαηδόνη. Ο Γιώργος Κυβέλος συνομιλεί με τον τραγουδοποιό για τη ζωή στην Αθήνα τη δεκαετία του 1950, τη μουσική, το θέατρο, τη δουλειά του. Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης αναφέρεται στη ζωή του στη συνοικίας της Κυψέλης, στα μουσικά του ακούσματα την εποχή εκείνη-το ελληνικό ραδιόφωνο, αλλά και τα «αμερικάνικα» ακούσματα από το γραμμόφωνο- και τη ζωντανή μουσική σκηνή. Μιλά για τη σχέση του με την Αμερική, το θέατρο, τη σχέση του με το ελαφρό τραγούδι, καθώς και για την ιδιαίτερη δισκογραφική του δουλειά «Media Luz». Παράλληλα, ερμηνεύει στο στούντιο τραγούδια του που αγαπήθηκαν από τον κόσμο. Σε κάποια από αυτά συμπράττουν μαζί του ο Μανώλης Μητσιάς, η Αφροδίτη Μάνου, η Αγνή, ενώ εμφανίζονται ο Σεραφείμ Φυντανίδης και η Άννα Βαγενά.

Παρεμβάλλονται αποσπάσματα από παραστάσεις του Λουκιανού Κηλαηδόνη: «Της Ελλάδας το Κάγκελο», με την Ελεύθερη Σκηνή (Θέατρο Σμαρούλα, καλοκαίρι 1981), τη συναυλία στο θέατρο του Λυκαβηττού το καλοκαίρι του 1985, παράσταση στο night club «Texas» (Πλατεία Μαβίλη) τον χειμώνα 1988-89 [τραγούδι «Μανιάνα-Μανιάνα»], καθώς και από το περίφημο «Πάρτυ στη Βουλιαγμένη» το 1983. Τέλος προβάλλονται σύντομα αποσπάσματα από την ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Ελευθέριος Βενιζέλος», με την ερμηνεία της Άννας Καλουτά, καθώς και από την ταινία  «Ο Θίασος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, στην οποία ο Λουκιανός Κηλαηδόνης υπογράφει τη μουσική.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ο Λουκιανός ερμηνεύει τα εξής τραγούδια: «Κανκαν κανκαν» (Θα δραπετεύσω), «Αυτές οι καλύτερες μέρες», «Για ένα κλαρίνο», «Όσο αγαπιόμαστε τα δυο» και «Μη χτυπάς σ’ ένα σπίτι κλειστό» [ερμηνεία: Μανώλης Μητσιάς], «Χαμηλή πτήση», «Είμαι ένας φτωχός και μόνος Καουμπόι», «Το πάρτι» [ερμηνεία από παράσταση το καλοκαίρι του 1985 στο θέατρο Λυκαβηττού] , «Κολλήγα γιος», «Μακριά απ’ την πόλη», «Κάποιος παλιός συνάδελφος», «Ντροπή τέτοιο παιδί», «Προς νέο συνθέτη», «Προς κατεδάφιση», «Ο μικρός ήρωας» [με τη συμμετοχή του Σεραφείμ Φυντανίδη στο ρόλο του Μικρού ‘Ήρωα], «Ομερτά» , «Νύχτα καταστροφής», «Μια μέρα μιας Μαίρης» [ερμηνεία Αφροδίτη Μάνου], «Ο ύμνος των μαύρων σκυλιών (Λέμε ναι)», «Τα θερινά σινεμά».

 

Έτος παραγωγής: 1995

Σκηνοθεσία: Θάνος Χρυσοβέργης

Επιμέλεια-παρουσίαση: Γιώργος Κυβέλος

Μουσικός σύμβουλος: Τάσος Φαληρέας

Ημερομηνία προβολής: 16/6/1995

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS