Λουκιανός Κηλαηδόνης – 7 Φεβρουαρίου 2017

Επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο του Λουκιανού Κηλαηδόνη. Ο τραγουδοποιός και συνθέτης με το ξεχωριστό ύφος, έκανε το δισκογραφικό του ξεκίνημα το 1970 («Η πόλη μας», στίχοι Κωστούλα Μητροπούλου), συνεργάστηκε με τον Νίκο Γκάτσο («Η κόκκινη κλωστή») και το 1973 κυκλοφόρησε ο δίσκος-σταθμός στην πορεία του, τα «Μικροαστικά», με τραγούδια πολιτικοποιημένα και αλληγορικά, τα οποία ερμηνεύει ο ίδιος. Με τη δουλειά του «Είμαι ένας φτωχός και μόνος κάου-μπόυ» (1978) ο Λουκιανός Κηλαηδόνης μας σύστησε τον προσωπικό, ξεχωριστό του ήχο, με επιρροές από την αμερικανική τζαζ και σουινγκ, την ελαφρά μουσική και στίχους που μιλούν με αλήθεια και χιούμορ για καθημερινά συμβάντα. Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης ήταν ένας από τους δημοφιλέστερους τραγουδοποιούς της γενιάς του.

Με αφορμή την συμπλήρωση επτά ετών από τον θάνατό του, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα επεισόδιο της σειράς εκπομπών του Λευτέρη Παπαδόπουλου «Συναντήσεις».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗΣ Α’ ΜΕΡΟΣ

Ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος συζητά με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, σε αυτήν την εκπομπή της σειράς «Συναντήσεις». Θυμούνται μαζί στιγμιότυπα από την γνωριμία και 35χρονη φιλία και κοινή τους πορεία. Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης μιλά για τη ζωή του, το ξεκίνημα του στη μουσική,  τη σχέση του με τον Νίκο Γκάτσο και τον Μάνο Χατζιδάκι, και την επιρροή τους στο έργο του. Μιλά για τον τρόπο με τον οποίο δημιουργεί τα τραγούδια του, υπογραμμίζοντας πως μέσα από αυτά περιγράφει τη ζωή του. Αναφέρεται στον Μάνο Λοίζο, τον Βασίλη Τσιτσάνη, την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, ενώ ιδιαίτερος λόγος γίνεται κατά τη διάρκεια της συζήτησης και για τον δίσκο του «Μικροαστικά» (στίχοι Γ.Νεγρεπόντης).

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρουσιάζονται τα περισσότερα γνωστά-και άλλα λιγότερο γνωστά-τραγούδια του Λ.Κηλαηδόνη-μέσα από παλαιότερες τηλεοπτικές εκπομπές, παραστάσεις και συναυλίες: «Προς νέο συνθέτη», «Τα θερινά σινεμά», «Φωτογραφία» (στίχοι:Κωστούλα Μητροπούλου, ερμηνεία Μανώλης Μητσιάς), «Προς κατεδάφισιν», «Κουτσή κιθάρα» (ερμηνεία Λουκιανός Κηλαηδόνης με Λ.Παπαδόπουλο), «Λουκιανέ Λουκιανέ (από την θεατρική παράσταση «Της Ελλάδας το κάγκελο», ερμηνεία: Μίμης Χρυσομάλλης-Άννα Παναγιωτοπούλου), «Ντροπή τέτοιο παιδί», «Ήμουν αρχιτέκτονας», «Το καλοκαίρι σαν θα ‘ρθει»  (ερμηνεία Μανώλης Μητσιάς-Αφροδίτη Μάνου), «Μη χτυπάς» (Μ.Μητσιάς), «Όσο αγαπιόμαστε τα δυο» ( ερμηνεία Μανώλης Μητσιάς-Γλυκερία), «Η πόλη μας», «Τζιν τζιν τζιν», «Μια Κεφαλονίτισσα» (Μ.Μητσιάς-Γλυκερία), «Ήρθατε σαν κύματα» , «Μια Κυριακή του Μάρτη» (ερμηνεία Γλυκερία), «Ετούτη τη νύχτα», «Είμαι ένας φτωχός και μόνος κάου μπόυ», «Μια μέρα μιας Μαίρης» , «Samba-Ο ύμνος των μαύρων σκυλιών» , «Αχ Ρίτα» (από τη συναυλία στη Βουλιαγμένη), «Ο δραγουμάνος του Βεζύρη», «Κάπου την έχουμε πατήσει», «Οι φίλοι μου», «Ό,τι και αν πω δεν σε ξεχνώ» (στίχοι-μουσική Β.Τσιτσάνης), «Ο Βόμπιρας και ο Μόμπιρας», «Μακριά από την πόλη «( ερμηνεία Μίμης Χρυσομάλλης), «Κολληγα γιος», «Οικονομία κάνε», «Τα λόγια και η πράξη», «Κάποιος παλιός συνάδελφος», «Θα κάτσω σπίτι». Παρουσιάζονται ακόμη αποσπάσματα από τα τραγούδια «Ο αρχηγός» και «Στην απάνω γειτονίτσα» του Μ.Λοίζου.

Στην εκπομπή περιλαμβάνονται πλάνα από το ιστορικό «Πάρτυ στη Βουλιαγμένη», από  τη συναυλία του στο θέατρο του Λυκαβηττού (1982), ηχητικό ντοκουμέντο με τον Νίκο Γκάτσο να Απαγγέλει Λόρκα (στα ισπανικά), και πλάνα με τον Μάνο Χατζιδάκι από την ταινία «Μεγάλος Ερωτικός» του Παντελή Βούλγαρη.

Έτος παραγωγής: 2005

Παρουσίαση:

Λευτέρης Παπαδόπουλος

Σκηνοθεσία:

Βασίλης Θωμόπουλος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS