Λούλα Αναγνωστάκη – 8 Οκτωβρίου 2017

Η σπουδαία θεατρική συγγραφέας Λούλα Αναγνωστάκη, αδελφή του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, σύζυγος του συγγραφέα και ψυχίατρου Γιώργου Χειμωνά, έφυγε από τη ζωή στις 8 Οκτωβρίου 2017. Γεννήθηκε το 1934 στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Το έργο της, που αφορά στα σημαντικότερα θέματα της μεταπολεμικής περιόδου στην Ελλάδα, υπήρξε άρρηκτα συνδεδεμένο με το Θέατρο Τέχνης, καθώς οχτώ από τα δώδεκα θεατρικά έργα της, τα οποία διακρίθηκαν σε Ελλάδα και Ευρώπη, ανέβηκαν για πρώτη φορά στο Θέατρο Τέχνης.

Τα πρώτα τρία μονόπρακτα έργα της Αναγνωστάκη («Η διανυκτέρευση», «Η πόλη», «Η παρέλαση»), ανέβηκαν για πρώτη φορά στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης το 1965, τα οποία πρωτοπαρουσιάσθηκαν σε μία ενιαία παράσταση από τον Κάρολο Κουν. Ακολούθησε το τρίπρακτο έργο «Η συναναστροφή», που παρουσιάσθηκε στο Εθνικό Θέατρο το 1967, σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Τριβιζά. Το τελευταίο έργο που σκηνοθέτησε ο Κάρολος Κουν είναι το έργο της «Ο ήχος του όπλου» το 1987.

Το 1990 ο θίασος Τζένης Καρέζη – Κώστα Καζάκου παρουσίασε το έργο «Διαμάντια και μπλουζ», σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου. Το 1995 ανέβηκε το «Ταξίδι μακριά» από το Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Μίμη Κουγιουμτζή. Το 1998 το μονόπρακτο «Ο ουρανός κατακόκκινος» από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη. Το τελευταίο της έργο «Σ’ εσάς που με ακούτε» ανέβηκε τον Φεβρουάριο του 2003 από τη Νέα Σκηνή, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή.

Με αφορμή την επέτειο θανάτου της Λούλας Αναγνωστάκη, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα σπάνιο οπτικοακουστικό ντοκουμέντο:

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

(απόσπασμα)

Ολιγόλεπτη εκπομπή της ΕΡΤ για τη θεατρική κίνηση της εβδομάδας που επιμελείται και παρουσιάζει η Δανάη Στρατηγάκη. Το απόσπασμα προέρχεται από την εκπομπή που  προβλήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 1978 και παρουσίαζε τις νέες δραστηριότητες του Θεάτρου Τέχνης. Αφορά στο πρώτο ανέβασμα από το Θέατρο Τέχνης το 1978 του έργου της Λούλας Αναγνωστάκη «Η νίκη» σε σκηνοθεσία του Κάρολου Κουν.

Αρχικά, η Δανάη Στρατηγάκη κάνει μια μικρή αναδρομή στα έργα της Λούλας Αναγνωστάκη που ανέβηκαν για πρώτη φορά στο θέατρο και πρωτοπαρουσιάστηκαν στο ελληνικό κοινό.

Στη συνέχεια περιλαμβάνεται συνέντευξη με τον Κάρολο Κουν ο οποίος μιλάει στην ΕΡΤ για τη συγγραφέα Λούλα Αναγνωστάκη, για τα έργα της που πρωτοπαίχτηκαν από το Θέατρο Τέχνης, καθώς και για το έργο της «Η νίκη», που ανέβηκε επίσης για πρώτη φορά το 1978 στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης. Ο Κουν θα πει χαρακτηριστικά πως πρόκειται για «ένα από τα πιο μεγάλα επιτεύγματα της εποχής μας στο θεατρικό χώρο». Η πρώτη παράσταση δόθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1978. Το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου η παράσταση παίχτηκε στη Θεσσαλονίκη.

Αντιπροσωπευτικό έργο της μεταπολιτευτικής Ελλάδας και ένα από τα πιο σημαντικά κείμενα της νεοελληνικής δραματουργίας, η «Νίκη» (1978) εκτυλίσσεται σε ένα βιομηχανικό προάστιο της Γερμανίας τη δεκαετία του ’60 όπου καταλήγει μια οικογένεια Ελλήνων μεταναστών ξεκινώντας από τον γενέθλιο τόπο της ορεινής μακεδονικής γης και κουβαλώντας στις αποσκευές τους ατομικές και συλλογικές δοκιμασίες. Η γριά μάνα, ο Νίκος και η αδελφή του η Βάσω που ξεριζώθηκαν βίαια από την πατρίδα, έχοντας αφήσει πίσω στην φυλακή έναν αδελφό για φόνο, προσπαθούν να επιβιώσουν και να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Πρόσωπα που κουβαλούν τις πληγές του παρελθόντος και ονειρεύονται να εξυψωθούν πάνω από τη μιζέρια της καθημερινότητάς τους.

Η εκπομπή περιλαμβάνει πλάνα από την ιστορική παράσταση του 1978 στο Θέατρο Τέχνης, που ανέβηκε σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν, σκηνικά-κοστούμια Ιωάννας Παπαντωνίου, μουσική επιμέλεια Ρηνιώς Παπανικόλα και επιμέλεια φωτισμού Μίμη Κουγιουμτζή. Είχαν λάβει μέρος οι ηθοποιοί: Μίμης Κουγιουμτζής, Ρένη Πιττακή, Ηρώ Κυριακάκη, Αγγελική Χαραλαμποπούλου, Νίκος Μπουγιουκλάκης, Λέανδρος Παναγιωτίδης, Σταύρος Τσαπέκος και Γιάννης Ρήγας.

Η εκπομπή προβλήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 1978.

Το πρωτότυπο φιλμ 16mm συντηρήθηκε, ψηφιοποιήθηκε και αποκαταστάθηκε στα εργαστήρια του Αρχείου της ΕΡΤ με τον νέο εξοπλισμό και τις υποδομές που πλέον διαθέτει (film scanner, color correction).

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS