Μαίρη Αρώνη – 16 Ιουλίου 1992

Η σπουδαία θεατρίνα Μαίρη Αρώνη, έφυγε από τη ζωή στις 16 Ιουλίου 1992. Γόνος αστικής οικογένειας, στράφηκε από νωρίς στην τέχνη του θεάτρου και υπηρέτησε επί πέντε δεκαετίες τη σκηνή συνεργαζόμενη με το ελεύθερο θέατρο αλλά και με την κρατική σκηνή. Στην πολύχρονη και επιτυχημένη θεατρική πορεία της που ξεκίνησε από τα μέσα της δεκαετίας του ’30, ερμήνευσε σπουδαίους ρόλους του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου. Παράλληλα, υπήρξε αγαπητή δασκάλα καθώς για 25 περίπου χρόνια δίδαξε την υποκριτική τέχνη στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Για τη συνεισφορά της στο θέατρο τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο θανάτου της ψηφιοποίησε και παρουσιάζει από την εκπομπή «Θέατρο της Δευτέρας» το έργο του Αντρέ Ρουσέν, «Μάμα» σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη και σκηνοθεσία Γιώργου Βουτσίνου, που προβλήθηκε τον Νοέμβριο του 1978 από την ΕΡΤ, όπου η αγαπημένη ηθοποιός ζωντανεύει τη Ροζάρια, τη Μάμα, ξεδιπλώνοντας το εκπληκτικό της ταλέντο και τη μοναδική της ερμηνευτική ικανότητα στο ρόλο της Σιτσιλιάνας Μάμας.

Τον ρόλο του Πάτερ Τζιοβάνι ερμηνεύει ο Ντίνος Ηλιόπουλος. Λαμβάνουν ακόμη μέρος οι ηθοποιοί: Χρήστος Βαλαβανίδης (Άλντο), Άννα Τσώνη (Ροζίνα), Μαρία Μερτίκα (Έλενα), Τάκης Χρυσικάκος (Αντόνιο), Βάντα Καρακατσάνη (Μπάρμπαρα), Βασίλης Ανδρεόπουλος (Γκίλντο), Γιάννης Κοντούλης (Πουλίτσι).


Το έργο που γράφτηκε από τον Ρουσέν τη δεκαετία του 1950, αποτελεί μια από τις καλύτερες κωμωδίες-φάρσες του Γάλλου συγγραφέα και γνώρισε μεγάλη επιτυχία σε όποια χώρα παίχτηκε. Πρόκειται για μια ξεκαρδιστική φαρσοκωμωδία που διαδραματίζεται στην Κατάνη της Σικελίας την δεκαετία του 1950. Η πρόσκαιρη σεξουαλική δυσκολία του Αντόνιο, πρωτότοκου γιου της Ροζάρια Μανιάνο, μιας πολυμήχανης μάνας που αγωνίζεται να σώσει την τιμή της οικογένειάς της, προκαλεί ευτράπελα γεγονότα.

Με σημείο αναφοράς την κλειστή και αυστηρή κοινωνία της Σικελίας με τις παλιές συνήθειες, την αφοσίωσή της στην οικογένεια, την παράδοση και την επιρροή της Καθολικής Εκκλησίας, ο συγγραφέας σατιρίζει τα κακώς κείμενα με έναν καυστικό τρόπο ενώ ταυτόχρονα του δίνει την ευκαιρία να περιγράψει με τρόπο ηθογραφικό την ζωή των ανθρώπων στην Σικελία. Ο ρόλος της Μάμας τόσο κωμικός όσο και δραματικός, δίνει καθαρά τον χαρακτηριστικό τύπο της Σιτσιλιάνας, με όλες τις κωμικές και δραματικές αποχρώσεις του ενώ ο πατήρ Τζιοβάνι πλασμένος αριστοτεχνικά, είναι η βάση πάνω στην οποία ο Ρουσέν στηρίζει όλη τη σάτιρά του.

Σκηνοθεσία – τηλεσκηνοθεσία: Γιώργος Βουτσίνος

Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης

Σκηνικά-κοστούμια: Γιάννης Καρύδης

Μουσική επιμέλεια: Ολυμπία Κυριακάκη – Λουκίσσα

Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Αντωνιάδης

Διάρκεια: 02:22:48

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS