Μανόλης Ανδρόνικος- 23 Οκτωβρίου 1919

Επιφανής αρχαιολόγος με πλούσιο ανασκαφικό έργο, ο Μανόλης Ανδρόνικος γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1919 στην Προύσα της Μ.Ασίας. Τακτικός Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο Μ.Ανδρόνικος έγινε γνωστός όταν τον Νοέμβριο του 1977 φέρνει στο φως στη Βεργίνα τον πρώτο ασύλητο μακεδονικό τάφο, γεγονός που αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα.

Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας την επέτειο των 100 ετών από τη γέννηση του σπουδαίου Έλληνα αρχαιολόγου παρουσιάζει μια σειρά ανέκδοτων φωτογραφικών τεκμηρίων με θέμα την ανακάλυψη των βασιλικών τάφων στη Βεργίνα. Οι φωτογραφίες προέρχονται από τη Συλλογή του φωτορεπόρτερ του Associated Press Αριστοτέλη Σαρρηκώστα. Παρουσιάζονται στιγμιότυπα από τη συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Μανόλης Ανδρόνικος στις 24 Νοεμβρίου 1977 στην αίθουσα τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης-παρουσία εκπροσώπων της Κυβέρνησης, της επιστημονικής κοινότητας και πλήθους δημοσιογράφων- στην οποία ανακοίνωσε επισήμως την ανακάλυψη του τάφου του Φιλίππου Β’, φωτογραφίες από τον χώρο της ανασκαφής στη Βεργίνα, καθώς και οι πρώτες φωτογραφικές καταγραφές των ευρημάτων.

Δείτε ακόμα το σχετικό απόσπασμα από το ενημερωτικό μαγκαζίνο της ΕΡΤ «Κάθε Σάββατο» του 1977, το οποίο περιλαμβάνει την αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο δημοσιογράφο Τέρενς Κουίκ ο Μανόλης Ανδρόνικος:

https://www.ert.gr/ert-arxeio/sto-fos-o-tafos-toy-filippoy-v-sti-vergina-24-noemvrioy-1977/

 

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS