Μανώλης Χιώτης – 21 Μαρτίου 1970

Στις 21 Μαρτίου 1970 ο σπουδαίος δεξιοτέχνης του μπουζουκιού και λαϊκός συνθέτης, Μανώλης Χιώτης έφυγε από τη ζωή ξαφνικά, στα 49 του χρόνια. Με αφορμή τα πενήντα χρόνια από το θάνατο του σημαντικού μουσικού και συνθέτη το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα επεισόδιο της σειράς εκπομπών του Γιώργου Παπαστεφάνου «Οι παλιοί μας φίλοι» αφιερωμένο στον Μανώλη Χιώτη.

ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΜΑΣ ΦΙΛΟΙ

ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ

Ο Γιώργος Παπαστεφάνου σκιαγραφεί το πορτραίτο του Μανώλη Χιώτη και γνωστοί ερμηνευτές τραγουδούν κάποια από τα πιο επιτυχημένα τραγούδια του. Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1921, ο Μανώλης Χιώτης από παιδί βρέθηκε στους χώρους του ρεμπέτικου τραγουδιού τη «χρυσή» δεκαετία του ‘30» για το ρεμπέτικο, και από το 1938 παίζει μπουζούκι και γράφει τα πρώτα τραγούδια του. Τα χρόνια του ‘50 Χιώτης είναι καθιερωμένο όνομα στο χώρο του λαϊκού τραγουδιού.

Παρουσιάζονται οι σταθμοί της καλλιτεχνικής πορείας του μουσικού και συνθέτη και λόγος γίνεται για το σημαντικό ρόλο που έπαιξε στην εξέλιξη της μουσικής στην Ελλάδα, γεφυρώνοντας την απόσταση μεταξύ του κόσμου του ρεμπέτικου και της ευρωπαϊκής μουσικής-εισάγοντας το μπουζούκι στα «σαλόνια» και κάνοντάς το από κλασικό, ηλεκτρικό.

Δύο από τις πρώην συζύγους του συνθέτη, η Ζωή Νάχη και η Μαίρη Λίντα μιλούν για αυτόν-για τη γνωριμία και την κοινή πορεία τους, καλλιτεχνική αλλά και προσωπική. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρουσιάζονται τα εξής τραγούδια: «Ηλιοβασιλέματα», «Αφού το θες», «’Εφυγες και που μ’ αφήνεις», «Πάρε το δάκρυ μου» (σε ερμηνεία της Μαίρης Λίντα), «Τρελό κορίτσι», «Βουνό με βουνό» (από τον Πάνο Γαβαλά  και τη Ρία Κούρτη), «Θα σου πω το μυστικό μου», «Μη μου ζαλίζεις το μυαλό», «Το παραδάκι» (ερμηνεία της Χαρούλας Λαμπράκη και Δημήτρη Κοντογιάννη),  «Πλουσιόπαιδο» και «Το καφεδάκι» από τη Οπισθοδρομική κομπανία (με την Ελευθερία Αρβανιτάκη), «Απόψε φίλα με» από τον  Νίκο Δημητράτο, και τέλος, τα τραγούδια «Θεσσαλονίκη» και «Πασατέμπος» από τη Βίκυ Μοσχολιού.

Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπομπής παρεμβάλλονται φωτογραφικό και αρχειακό υλικό της εποχής,  αλλά και αποσπάσματα με ερμηνείες του Χιώτη από τις εξής ταινίες: «Χαμένοι άγγελοι» του Νίκου Τσιφόρου (1948), που περιλαμβάνει την ερμηνεία του ίδιου του τραγουδιού «Εσύ είσαι η αιτία που υποφέρω», «Ο πύργος των ιπποτών» (1952), με την Άννα Χρυσάφη και τα μπουζούκια του Μητσάκη, «Ο ατσίδας» του Γιάννη Διαλιανίδη (1962), «Σωφεράκι» του Γιώργου Τζαβέλλα (1953)-όπου ο Μανώλης Χιώτης ερμηνεύει ένα αρχοντορεμπέτικο του Μιχάλη Σογιούλ, και τέλος, την ταινία «Μερικοί το προτιμούν κρύο» του Γιάννη Δαλιανίδη.

Έτος παραγωγής: 1984

Σκηνοθεσία:  Γιάννης Μπασίπαγλης

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS