Μανώλης Ρασούλης – 5 Μαρτίου 2011

Ο Μανώλης Ρασούλης γεννήθηκε το 1945 στην Κρήτη. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Αθήνα, στην πολύχρονη καριέρα του, όμως, ασχολήθηκε με πολλά και διαφορετικά πράγματα. Στα νεανικά του χρόνια τραγούδησε σε μπουάτ της Πλάκας, εργάστηκε ως αρθρογράφος, έγραψε βιβλία και τραγούδια που αγάπησε όλη η Ελλάδα. Στίχους του έχουν μελοποιήσει οι: Μάνος Λοϊζος, Σταύρος Κουγιουμτζής, Νίκος Ξυδάκης, Πέτρος Βαγιόπουλος, Σωκράτης Μάλαμας, Χρήστος Νικολόπουλος και πολλοί ακόμη. Φέτος συμπληρώνονται 11 χρόνια από το θάνατο του, στις 5 Μαρτίου 2011. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
(video)


Ο Μίμης Πλέσσας και ο Κώστας Φέρρης υποδέχονται στο «Καλλιτεχνικό Καφενείο» τον Μανώλη Ρασούλη και τον καλλιτεχνικό του σύντροφο, τον συνθέτη Πέτρο Βαγιόπουλο. Είναι η χρονιά που έχει κυκλοφορήσει η μεγάλη δισκογραφική τους επιτυχία «Πότε Βούδας πότε Κούδας» (1986) και μαζί τους είναι η Χριστίνα Μαραγκόζη και ο Λεωνίδας Βελής, οι οποίοι ερμηνεύουν αγαπημένα τραγούδια του δίσκου.

Ο Μανώλης Ρασούλης θυμάται την πρώτη του συνάντηση με τον Κώστα Φέρρη στην μπουάτ του Διονύση Σαββόπουλου, αναφέρεται στις συνεργασίες του με τους Νίκο Ξυδάκη, Νίκο Παπάζογλου, Μάνο Λοϊζο, Χρήστο Νικολόπουλο κ.ά και μιλά για το χιούμορ, τονίζοντας ότι είναι ένα λειτουργικό στοιχείο της πνευματικότητας, που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. «Δεν μπορώ να καταλάβω, τον εαυτό μου τουλάχιστον και γενικότερα τον άνθρωπο χωρίς χιούμορ. Αυτό νομίζω ότι είναι το βασικό στοιχείο της ανθρώπινης ύπαρξης, ο συναισθηματικός κόσμος σαν βάση και μετά τα διανοητικά εποικοδομήματα, τα οποία χάνονται σαν τον Πύργο της Βαβέλ», αναφέρει μεταξύ άλλων. Εξηγεί επίσης γιατί το ροκ έχει βαθιά σχέση με το γνήσιο λαϊκό τραγούδι. «Έχουν έναν κοινό παρονομαστή. Εγώ το είχα αισθανθεί ότι υπήρχε αυτό, γι’ αυτό και έκανα ορισμένες παραγωγές μέσα σε αυτό το χώρο του ηλεκτρικού τραγουδιού», τονίζει. Παράλληλα ο Μανώλης Ρασούλης και ο Πέτρος Βαγιόπουλος ερμηνεύουν το ομότιτλο τραγούδι του δίσκου «Πότε Βούδας πότε Κούδας» και το «Πάνω τάξη, κάτω τάξη».

Οικοδεσπότες: Βασίλης Τσιβιλίκας, Μίμης Πλέσσας, Κώστας Φέρρης
Τηλεσκηνοθεσία: Νέστωρ Παβέλλας
Έτος παραγωγής: 1986

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS