Μάνος Χατζιδάκις – 15 Ιουνίου 1994

Στις 15 Ιουνίου συμπληρώνονται 30 χρόνια από τον θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι, του εμβληματικού συνθέτη, μουσικού, δημιουργού, στοχαστή. Το Αρχείο της ΕΡΤ θυμίζοντας την σπουδαία πνευματική παρακαταθήκη του μεγάλου δημιουργού, παρουσιάζει τεκμήρια από τις διαφορετικές συλλογές του, που φωτίζουν το πολυσχιδές έργο του Μάνου Χατζιδάκι.

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο «ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΡΩΤΙΚΟΣ» ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ (1972)


Σειρά ντοκιμαντέρ που αναφέρεται σε σημαντικά ελληνικά τραγούδια του 20ου αιώνα και στους δημιουργούς τους. Κάθε επεισόδιο ανιχνεύει το «πορτρέτο» ενός τραγουδιού και τον ιστορικοκοινωνικό περίγυρο της εποχής τους, μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό και αρχειακό υλικό. Η κάμερα καταγράφει τις μαρτυρίες των ίδιων των δημιουργών και των μελετητών, ενώ επισκέπτεται τους χώρους, που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τη δημιουργία κάθε μουσικού είδους. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στο μουσικό έργο «Ο Μεγάλος Ερωτικός» (1972) του Μάνου Χατζιδάκι, έργο ορόσημο της ελληνικής μουσικής.

Στην εκπομπή ανιχνεύονται η αφορμή και οι συνθήκες δημιουργίας του μουσικού έργου μέσα από τις μαρτυρίες του ίδιου του συνθέτη και των ερμηνευτών. Πρόκειται για κύκλο τραγουδιών που υμνούν τον αγνό και καθαρό έρωτα όπως αυτός εκφράζεται στα ποιήματα της Μυρτιώτισσας, του Ελύτη, του Καβάφη, της Σαπφώς, του Γκάτσου, του Σολωμού, του Χορτάτζη ή του Σολομώντα, τα οποία μελοποίησε ο Μάνος Χατζιδάκις.

Ο Μάνος Χατζιδάκις μιλάει για την ιδέα που στάθηκε αφορμή για τη σύνθεση του «Μεγάλου Ερωτικού» στη διάρκεια της Δικτατορίας το 1972, για το περιεχόμενό του, αλλά και για τη συνεργασία του με τη Φλέρυ Νταντωνάκη. Η ιδέα του «Μεγάλου Ερωτικού» ξεκίνησε από το ποίημα της Μυρτιώτισσας «Σ’ αγαπώ» που γράφτηκε για το γιο της. Ο ίδιος ο δημιουργός μιλά για την επιλογή του αυτή μέσα στην περίοδο της δικτατορίας, υπογραμμίζοντας ότι το αίτημα εκείνης της εποχής ήταν “να ξαναβρούμε την αξιοπρέπειά μας και την ποιητική μας καταγωγή”.

Ο Δημήτρης Ψαριανός , επίσης ερμηνευτής των τραγουδιών του «Μεγάλου Ερωτικού» και ο Ανδρέας Ροδουσάκης εκτελεστής μουσικός του έργου, μιλούν για τη μουσική προσωπικότητα του Χατζιδάκι και περιγράφουν με ζωντάνια την εμπειρία συνεργασίας τους μαζί του στο συγκεκριμένο έργο, αλλά και την επίδραση που άσκησε στην πορεία τους. Εκτιμούν επίσης, από τη δική του ο καθένας μεριά, την μουσική αξία του «Μεγάλου Ερωτικού» παραθέτοντας τα στοιχεία που τον αναδεικνύουν σε μείζον πνευματικό γεγονός και σταθμό στην πορεία της ελληνικής μουσικής. Τέλος, ανακαλούν στη μνήμη τους στιγμές από τις πρόβες και μεταφέρουν την ατμόσφαιρα και το κλίμα από την ηχογράφηση. Στη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται σπάνια πλάνα από την ηχογράφηση του «Μεγάλου Ερωτικού» στα στούντιο παραγωγής της Columbia.

Έτος παραγωγής:2007

Σκηνοθεσία-Παραγωγή:
Γιώργος Χρ. Ζέρβας

Ακόμη, από το αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας:

Ο Μάνος Χατζιδάκις στο “Σχόλιο του Τρίτου” με τίτλο “Εκμαγείο μέλλοντος χρόνου”. Ένα μοναδικό ηχητικό δοκίμιο για τον χρόνο.  Ημερομηνία μετάδοσης: 30.12.1979.


 

Από το Φωτογραφικό Αρχείο και το αρχείο του περιοδικού “Ραδιοτηλεόραση”:

Επιμέλεια τεκμηρίωσης φωτογραφιών: Αγγελική Σαπλαούρα

Δείτε περισσότερα:

https://archive.ert.gr/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS