Μάνος Χατζιδάκις – 23 Οκτωβρίου 1925

Με αφορμή την συμπλήρωση 94 χρόνων από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, στις 23 Οκτωβρίου 1925, το Αρχείο της ΕΡΤ, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει τη συνέντευξη που παραχώρησε τον Σεπτέμβριο του 1991 στον Αλέξη Κωστάλα, λίγες μέρες πριν τη συναυλία του στο Ηρώδειο με την Ορχήστρα των Χρωμάτων.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΚΩΣΤΑΛΑ


Στις 11 Σεπτεμβρίου 1991, ο Αλέξης Κωστάλας, συνάντησε τον Μάνο Χατζιδάκι στην αίθουσα συναυλιών του Παλλάς, όπου έκανε πρόβες με την Ορχήστρα των Χρωμάτων για τη συναυλία που θα έδινε λίγες μέρες μετά στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

Ο Μάνος Χατζιδάκις εξηγεί στον Αλέξη Κωστάλα γιατί έδωσε στο ορχηστρικό σύνολο την ονομασία Ορχήστρα των Χρωμάτων, ενώ αναφέρεται και στις εμπειρίες που αποκόμισε ως διευθυντής του Γ’ Προγράμματος, της Κρατικής Ορχήστρας, της Λυρικής Σκηνής και της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΑ. Μιλά επίσης για τη διαδικασία επιλογής των μουσικών και τους στόχους της ορχήστρας, αλλά και για το ρόλο που παίζει η μονιμότητα στα καλλιτεχνικά μας πράγματα, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Δεν μπορεί ένας μουσικός να κουράζεται σε δύο και τρεις εργασίες και να αποδίδει. Είναι αδύνατον. Η εργασία αυτή δεν είναι μια τυπική υπαλληλική εργασία. Αυτό δεν έχει γίνει αντιληπτό στον τόπο μας. Πρέπει ο μουσικός να μετέχει σε μια ορχήστρα, το πολύ και σε μια δεύτερη. Έτσι μονάχα θα μελετήσει σπίτι του, θα έρθει με κέφι στη δοκιμή και θα μπορέσει να αποδώσει. Φυσικά η μονοθεσία απαιτεί και μια διαφορετική αμοιβή».

Αναφέρεται τέλος στο έργο που έγραψε, το οποίο ήταν αφιερωμένο στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή και παρουσιάστηκε στη συγκεκριμένη συναυλία, όπως και έργα Προκόφιεφ, Μπετόβεν και Μπιζέ, αλλά και στα μελλοντικά του σχέδια. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης παρεμβάλλονται πλάνα από τις πρόβες της Ορχήστρας των Χρωμάτων.

Η συναυλία, στην οποία συμμετείχε και η Χορωδία της ΕΡΤ σε διδασκαλία Αντώνη Κοντογεωργίου, μεταδόθηκε απευθείας από την ΕΤ-1 στις 15 Σεπτεμβρίου 1991 και μαγνητοσκοπημένη την ίδια μέρα η συνέντευξη.

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS