Μάνος Ελευθερίου – 22 Ιουλίου 2018

Στις 22 Ιουλίου 2018 έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος στιχουργός, ποιητής και πεζογράφος Μάνος Ελευθερίου. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ερμούπολη της Σύρου. Σε ηλικία 14 ετών μετακόμισε με την οικογένειά του στην Αθήνα. Το 1956 γράφτηκε στο τμήμα θεάτρου της Σχολής Σταυράκου. Το 1960 άρχισε να γράφει θεατρικά έργα και ποιήματα στα Ιωάννινα, όπου υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία. Έγραψε πάνω από 400 τραγούδια και συνεργάστηκε με κορυφαίους Έλληνες συνθέτες, όπως το Μίκη Θεοδωράκη, το Μάνο Χατζιδάκι, το Γιάννη Σπανό, το Δήμο Μούτση, το Γιώργο Ζαμπέτα, το Λουκιανό Κηλαηδόνη, τον Σταμάτη Κραουνάκη, κ.ά. Τη δεκαετία του 1990 είχε εργαστεί ως ραδιοφωνικός παραγωγός στο Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Το 2013 έλαβε τιμητικό βραβείο για το συνολικό έργο του από την Ακαδημία Αθηνών.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα επεισόδιο από την εκπομπή «Η ζωή είναι αλλού», παραγωγής 2006, με καλεσμένο το Μάνο Ελευθερίου.

Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ
ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Η εκπομπή «Η ζωή είναι αλλού» με την Εύη Κυριακοπούλου φιλοξενεί προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού, επιχειρώντας να φωτίσει, μέσα από το διάλογο, πτυχές της ζωής τους, σκέψεις και εμπειρίες τους σε σχέση με το έργο και τη δημιουργία τους.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο η Εύη Κυριακοπούλου φιλοξενεί το Μάνο Ελευθερίου. Αρχικά, ο σπουδαίος δημιουργός εξηγεί πως αγάπησε και αφοσιώθηκε στην συγγραφή. Θυμάται τα παιδικά του χρόνια στην Σύρο και περιγράφει πως ξεκίνησε να γράφει στίχους και ποιήματα. Ακόμη, αναφέρεται στο βιβλίο του ”Ο καιρός των χρυσανθέμων” και δίνει τη δική του ερμηνεία για τη μεγάλη εκδοτική επιτυχία του, τους λόγους που άγγιξε τον κόσμο αλλά και για τη βράβευσή του με το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος το 2005. Έπειτα, αναφέρεται στην στιχουργική και την ποίηση, το πως τις συνδύασε ασχολούμενος παράλληλα και με πολλά και διαφορετικά είδη γραφής αλλά και για τη μελέτη του πάνω στο θέατρο της Σύρου το 19ο και τον 20ο αιώνα. Επιπλέον, μιλά για το πως διαχειρίστηκε την αρνητική κριτική που δέχτηκε το έργο του. Αναφέρεται ακόμη στις συλλογές τετραδίων, ενδεικτικών σχολείων και ταυτοτήτων, αντικειμένων τα οποία αγοράζει σε δημοπρασίες. Στέκεται ιδιαίτερα στην συλλογή του από ταυτότητες παλιάς κοπής και σε εκείνη από παλιές φωτογραφίες και εξηγεί πως του κεντρίζει το ενδιαφέρον να τις μαζεύει.

Στην συνέχεια, ο Μάνος Ελευθερίου εξηγεί τους λόγους για τους οποίους γράφει και αναφέρεται στις ευαισθησίες του σχετικά με διάφορα κοινωνικά θέματα και ζητήματα επικαιρότητας. Στο τελευταίο μέρος της συνέντευξης προσπαθεί να δώσει μια ερμηνεία στο γιατί παραμένει επίκαιρος παρόλο που στο έργο του μιλά για το παρελθόν. Εκθέτει τους λόγους που επιλέγει να μην προβάλλει τον εαυτό του στα μέσα ενημέρωσης. Τέλος, ξεχωρίζει τα βιβλία του για την Ερμούπολη ως το σημαντικότερο μέρος του έργου του και δηλώνει απαισιόδοξος για το μέλλον μιας και διακρίνει δυσκολίες για τις επόμενες γενιές.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται βίντεο στα οποία τραγουδιστές ερμηνεύουν τραγούδια σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου.

Έτος παραγωγής: 2006
Αρχισυνταξία-Παρουσίαση: Εύη Κυριακοπούλου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παναγιωτόπουλος

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS