Μάνος Ελευθερίου – 22 Ιουλίου 2018

Ο σπουδαίος ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος Μάνος Ελευθερίου έφυγε από τη ζωή στις 22 Ιουλίου 2018. Το πρώτο του ποίημα με τίτλο «H τελική λύση» δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nέα Πορεία» τον Μάρτιο του 1962 και αμέσως μετά κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Συνοικισμός». Μπήκε στη δισκογραφία το 1963 με το τραγούδι «Ρημαγμένοι κήποι (Το σπίτι γέμισε με λύπη)» που μελοποίησε ο Χρήστος Λεοντής. Έγραψε 500 περίπου τραγούδια και συνεργάστηκε με όλους σχεδόν τους Έλληνες συνθέτες. Είχε εργαστεί επίσης ως ραδιοφωνικός παραγωγός στο Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει μια εκ βαθέων συνέντευξη του Μάνου Ελευθερίου στην Έλενα Κατρίτση για την εκπομπή “Προσωπικά“, παραγωγής του 2014.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ-ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

(video)

Σειρά εκπομπών με τη δημοσιογράφο Έλενα Κατρίτση, η οποία μέσα από συνεντεύξεις παρουσιάζει ανθρώπινες προσωπικές ιστορίες και υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώμη. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, που προβλήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2017 ο Μάνος Ελευθερίου σε μια σπάνια δημόσια εξομολόγηση, αναπολεί τη ζωή του, ταξιδεύει στη Σύρο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, μιλά για εικόνες που έχουν εντυπωθεί στο μυαλό του και για προσωπικά θέματα που αποκαλύπτουν τη στάση ζωής του και στοιχεία της προσωπικότητάς του.

Ανατρέχει στα παιδικά του χρόνια στη Σύρο, την εποχή που ήταν μαθητής ακόμη, και στις εικόνες που έχουν εντυπωθεί στο μυαλό του. Αναφέρεται στους φίλους και τους εχθρούς του κατά τη διάρκεια της πορείας του, και στις απογοητεύσεις που αντιμετώπισε. Εκμυστηρεύεται τους λόγους που τον οδήγησαν να σκεφτεί να βάλει τέλος στη ζωή του, αλλά και την επιθυμία του να καεί η σορός του. Μιλά για τη θέση του έρωτα και της μοναξιάς στη ζωή, για την αγάπη του για τα παιδιά και γιατί λείπουν από τη δική του ζωή, καθώς και για τη σχέση του με τους γονείς του. Θυμάται τις «κλειστές πόρτες» που συνάντησε πολλές φορές στη ζωή του, αλλά και τις ευτυχισμένες στιγμές που έζησε, συνεργαζόμενος με μεγάλους συνθέτες. Μιλά για το τελευταίο του βιβλίο “Τα Λόγια και τα Χρόνια 1963-2013”, όπου συγκέντρωσε τους στίχους που έγραψε κατά την πενηντάχρονη πορεία του, που μελοποίησαν σημαντικοί παλαιότεροι και νέοι συνθέτες κι ερμήνευσαν αγαπημένοι τραγουδιστές. Κάνει λόγο επίσης για το ποίημα του “Γεύμα με τον Φραντς Κάφκα” που ετοίμαζε να μελοποιήσει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.

Αναφερόμενος στη συγγραφική του δράση, μιλά για το μυθιστόρημά του “Ο Καιρός των Χρυσανθέμων” το οποίο τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας το 2005, αλλά και για το πρόσφατο έργο του που ήδη έχει ξεκινήσει και εντάσσεται στο ερωτικό μυθιστόρημα. Κάνει λόγο ακόμη για τις προσωπικές του συλλογές, όπως τη φωτογραφική του συλλογή με τις ομαδικές φωτογραφίες παιδιών προηγούμενων δεκαετιών, τη συλλογή τετραδίων και μελανοδοχείων. Μιλά τέλος, για το πολιτικό τραγούδι στην εποχή μας ενώ εκφράζει την αγωνία του για το μέλλον των νέων στιχουργών και συνθετών. Στη διάρκεια της εκπομπής, ακούγονται τραγούδια σε στίχους του Μ.Ελευθερίου που ερμηνεύουν αγαπημένοι τραγουδιστές.

Αρχισυνταξία: Έλενα Κατρίτση

Σκηνοθεσία: Στάθης Μουρδουκούτας

Έτος παραγωγής: 2014

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS