Μάνος Κατράκης – 2 Σεπτεμβρίου 1984

Συμπληρώνονται φέτος 35 χρόνια από τον θάνατο του Μάνου Κατράκη, ενός από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 2 Σεπτεμβρίου 1984. Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας τη μνήμη του ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή του 1982:

ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ

ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ


Σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ από το 1982, των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη, όπου σκιαγραφούνται προσωπικότητες από τον πνευματικό, καλλιτεχνικό, πολιτικό και κοινωνικό χώρο. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο μιλάει για τη ζωή του και την πορεία του στο θέατρο ο ηθοποιός Μάνος Κατράκης (γεν. 1908 – θαν. 1984).

Η εκπομπή ξεκινά με την αφήγηση του ηθοποιού σχετικά με την κρητική του καταγωγή και το οικογενειακό του περιβάλλον. Μιλάει για την μετακίνηση της οικογένειάς του από την Κρήτη στην Αθήνα τη δεκαετία του ’20 και τον καθημερινό τους αγώνα για την επιβίωση, μέσα σε συνθήκες φτώχειας και πολιτικής αντιπαλότητας βενιζελικών και κωνσταντινικών. Η παρουσίαση της ζωής του κινείται γύρω από δύο άξονες: τον προσωπικό, που αφορά στα χρόνια της εξορίας του εξαιτίας των πολιτικών του θέσεων και της συναναστροφής του εκεί με προσωπικότητες της αριστεράς, γεγονός που συνέβαλε στην ολοκλήρωση του ιδεολογικού του προσανατολισμού, και τον επαγγελματικό. Αφηγείται τα πρώτα του βήματα στο θέατρο και το επίσημο ξεκίνημά του στον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη (1928). Μιλάει για τη δημιουργία, μαζί με μια ομάδα καλλιτεχνών, του πρώτου Κρατικού Θεάτρου της Θεσσαλονίκης μέσα στα χρόνια της Κατοχής ως αντίβαρο στην επεκτατική πολιτική των Βουλγάρων, για τα ποιητικά απογεύματα που διοργάνωνε στο Θέατρο Μουσούρη με τη συμμετοχή σημαντικών πνευματικών ανθρώπων και για τον θίασο «Μάνου Κατράκη». Κάνει λόγο για τη δημιουργία του Ελληνικού Λαϊκού Θεάτρου (1955) στο Πεδίο του Άρεως που ανέβαζε για πολλά χρόνια σημαντικά έργα ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου, και για την βίαιη έξωσή του από εκεί με την επιβολή της δικτατορίας, για τις περιοδείες του κατά τη Μεταπολίτευση μέχρι την εγκατάστασή του στο Θέατρο Μπρόντγουεϊ το 1978.

Κατόπιν, αναφέρεται στις τιμητικές διακρίσεις που δέχτηκε για την 50χρονη πορεία του, ξεχωρίζοντας αυτή της Ακαδημίας Αθηνών και του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ στο Σαν Φρανσίσκο. Θυμάται, επίσης, σημαντικούς συνεργάτες που ολοκλήρωσαν την καλλιτεχνική του οντότητα, και αγαπημένους ρόλους που σημάδεψαν τη θεατρική του ζωή. Κάνει επίσης λόγο για την κινηματογραφική του παρουσία. Τέλος, ο Μάνος Κατράκης εμφανίζεται να τραγουδά «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου με τη συνοδεία του σπουδαίου λαουτιέρη Γιώργη Κουτσουρέλη. Παρεμβάλλεται φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό από θεατρικές παραστάσεις.

Η εκπομπή προβλήθηκε πρώτη φορά στις 15 Ιουνίου 1982.

Σκηνοθεσία: Χρήστος Παληγιαννόπουλος

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS