Μάνος Λοΐζος – 17 Σεπτεμβρίου 1982

Σαράντα ένα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατο του σπουδαίου συνθέτη και τραγουδοποιού Μάνου Λοϊζου. Γεννημένος το 1937 και μεγαλωμένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ο Μάνος Λοΐζος ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη μουσική ήδη από τα μαθητικά του χρόνια.  Στην εικοσαετή μουσική του διαδρομή, η προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι ήταν σπουδαία. Συνεργάστηκε με τον Γιάννη Νεγρεπόντη, Φώντα Λάδη, Δημήτρη Χριστοδούλου, Λευτέρη Παπαδόπουλο και άλλους στιχουργούς, και πολλά από τα τραγούδια του, πολιτικά, κοινωνικά αλλά και λυρικά, παραμένουν έως και σήμερα αξέχαστα με τις φωνές της Χαρούλας Αλεξίου, του Γιώργου Νταλάρα, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Μαρίας Φαραντούρη, Γιάννη Καλατζή και άλλων ερμηνευτών. Ο Μάνος Λοΐζος έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, 17 Σεπτεμβρίου του 1982.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ, ένα ιδιαίτερο τηλεοπτικό αφιέρωμα στον συνθέτη, το οποίο προβλήθηκε λίγο μετά τον θάνατό του, στις 20 Νοεμβρίου 1982.

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ


 

Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο, παραγωγής 1982 και σκηνοθεσίας Σταμάτη Χονδρογιάννη. Παρουσιάζονται κάποιες από τις σημαντικότερες επιτυχίες του συνθέτη, και μιλούν για τον ίδιο φίλοι και συνεργάτες του. Τραγουδούν ο ίδιος ο συνθέτης και η Χάρις Αλεξίου, ο Γιώργος Νταλάρας, η Δήμητρα Γαλάνη και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ενώ ο συνθέτης Μιχάλης Τερζής παίζει με την κιθάρα του δύο συνθέσεις του Μάνου Λοΐζου. Για τον Μάνο Λοϊζο μιλούν η συγγραφέας Κωστούλα Μητροπούλου, ο ποιητής Άκος Δασκαλόπουλος, ο συγγραφέας Γιάννης Νεγρεπόντης, ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος, ενώ περιλαμβάνεται και μαρτυρία γείτονα του Μ.Λοίζου (κ.Κρασάς). ‘Όπως σημειώνεται σε σημείωμα του σκηνοθέτη Σταμάτη Χονδρογιάννη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση» [τεύχος 20-26/11/1982], το τηλεοπτικό πρόγραμμα ξεκίνησε να ετοιμάζεται μαζί με τον Μάνο Λοΐζο αρκετό καιρό πριν, ωστόσο εξαιτίας της ασθένειάς του η προετοιμασία διεκόπηκε. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε μετά τον θάνατό του από τον σκηνοθέτη και με την συνδρομή φίλων του συνθέτη, οι οποίοι δίνουν τη δική τους μαρτυρία.

Παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της εκπομπής τα εξής τραγούδια: «Ο αρχηγός», «Τίποτα δεν πάει χαμένο» (ερμηνεία Χ.Αλεξίου), «’Εχω έναν καφενέ», «’Ηλιε μου σε παρακαλώ» (ερμηνεία Γ.Νταλάρας), «Κουτσή κιθάρα», «Σε ψάχνω» (ερμηνεία Δ.Γαλάνη), («Κι αν είμαι ροκ», «Ο Λιόντας» (ερμηνεία Β.Παπακωνσταντίνου), ενώ ακούγονται ακόμη «Ο δρόμος», «Ο στρατιώτης», «Ακορντεόν», «Σεβάχ ο Θαλασσινός», «Τζαμάικα», «Καλημέρα ήλιε», «Πάγωσε η τσιμινιέρα», «Μονάκριβή μου».

Στην εκπομπή συμμετέχουν ακόμη ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος (δελτίο ειδήσεων), ενώ κείμενα διαβάζουν η Ρηνιώ Παπανικόλα και ο Ιάκωβος Ψαράς. Περιλαμβάνονται ακόμη ηχητικά ντοκουμέντα με τον Μάνο Λοΐζο, σχόλια για τα τραγούδια του («O δρόμος», «τα νέγρικα»), την ποίηση του Ναζίμ Χικμέτ, καθώς και απόσπασμα από τηλεφωνική επικοινωνία με τη Μαρία Ρεζάν (κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του συνθέτη). Πλούσιο φωτογραφικό υλικό προβάλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπομπής.

Έτος παραγωγής: 1982

Σκηνοθεσία –επιμέλεια προγράμματος:

Σταμάτης Χονδρογιάννης

Διαβάζουν:

Ιάκωβος Ψαράς-Ρηνιώ Παπανικόλα

Ημερομηνία προβολής εκπομπής: 20/11/1982

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS