Μαργαρίτα Λυμπεράκη – 24 Μαΐου 2001

Η σημαντική συγγραφέας Μαργαρίτα Λυμπεράκη έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 24 Μαΐου του 2001. Γεννημένη στην Αθήνα το 1919, ήταν απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Από το 1945 και εξής έζησε στο Παρίσι για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ασχολήθηκε με την πεζογραφία, τη θεατρική γραφή και την συγγραφή σεναρίων. Ενδεικτικά αναφέροντα τα εξής μυθιστορήματά της: “Τα δέντρα” (1945), “Τα ψάθινα καπέλα” (1946),  “Η γυναίκα του Κανδαύλη” (1955), “Ο άλλος Αλέξανδρος” (1970), “Το μυστήριο” (1976) κ.ά.

Παράλληλα, έγραψε το σενάριο για την πρώτη ταινία του Νίκου Κούνδουρου ”Μαγική πόλις” το 1954, μια ταινία σταθμό για τον ελληνικό κινηματογράφο. Το 1962 έγραψε το σενάριο της ταινίας ”Φαίδρα”, βασισμένη στην τραγωδία του Ευριπίδη, σε σηνοθεσία Ζυλ Ντασσέν, μουσική Μίκη Θεοδωράκη και πρωταγωνιστές την Μελίνα Μερκούρη και τον Άντονι Πέρκινς. Κόρη της ήταν η πεζογράφος Μαργαρίτα Καραπάνου.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει το πρώτο επεισόδιο της σειράς μυθοπλασίας ”Τα ψάθινα καπέλλα” παραγωγής 1995, το οποίο βασίστηκε στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Μαργαρίτας Λυμπεράκη, ενώ το σενάριο της σειρά επιμελήθηκε η ίδια η συγγραφέας.

ΤΑ ΨΑΘΙΝΑ ΚΑΠΕΛΛΑ

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΠΡΩΤΟ

”Τα ψάθινα καπέλλα” είναι μια σειρά μυθοπλασίας 12 επεισοδίων βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Μαργαρίτας Λυμπεράκη. Η υπόθεση της σειράς ακολουθεί την ιστορία τριών αδελφών, της Μαρίας, της Ινφάντας και της Κατερίνας, σε τρία διαδοχικά καλοκαίρια στην Αττική. Η Κατερίνα αφηγείται τα τρία αυτά καλοκαίρια με φαντασία και ξετυλίγει τις σκέψεις, τα όνειρά και τους έρωτες των τριών αδελφών. Παράλληλα, αναδεικνύονται διάφορα πρόσωπα της οικογένειάς της αλλά και δευτερεύοντα πρόσωπα του κοινωνικού περίγυρού τους.

Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς παρακολουθούμε τα πρόσωπα και τους σημαντικούς χώρους δράσης τους. Οι τρεις αδερφές, φορώντας το χαρακτηριστικό δικό της καπέλο η καθεμιά, βρίσκονται σε ένα ολάνθιστο λιβάδι και μιλούν για τους παιδικούς τους έρωτες και τον έρωτα του Μάριου για την Κατερίνα. Στα πλάνα γίνονται εναλλαγές ανάμεσα στην τωρινή και στην παιδική ηλικία των κοριτσιών, με την Κατερίνα να θυμάται τον παππού, τη θεία Τερέζα, τη μαμά και τον κ. Λούζη να μιλούν στη βεράντα του σπιτιού πίνοντας καφέ. Το επεισόδιο κλείνει με την Κατερίνα να μιλά με τη Ροδιά, την υπηρέτρια, για τη γιαγιά της και στη συνέχεια να στέκεται μπροστά στο πορτρέτο της αναζητώντας ομοιότητες και διαφορές με εκείνη.

Έτος παραγωγής: 1995
Πρώτη προβολή επεισοδίου: 20/10/1995
Σκηνοθεσία: Γιάννης Λαπατάς
Σενάριο: Μαργαρίτα Λυμπεράκη
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Γιάννης Βόγλης, Ηλίας Λογοθέτης, Λυδία Φωτοπούλου, Μαρία Σκουλά, Ναταλία Καποδίστρια, Άντρια Ράπτη, Μελίνα Μποτέλη, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Μάνια Παπαδημητρίου, στον ρόλο του ”ποιητή” ο Πέτρος Φυσσούν, κ.ά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS