Μαρία Ρεζάν – 3 Ιανουαρίου 2004

Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από το θάνατο της Μαρίας Ρεζάν, στις 3 Ιανουαρίου 2004. H διακεκριμένη δημοσιογράφος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1921 από γονείς Μικρασιάτες εβραϊκής καταγωγής. Το πραγματικό της όνομα ήταν Ρεζάν Μισραχή, το οποίο άλλαξε σε Μαρία Ρεζάν όταν βαπτίστηκε Χριστιανή, προκειμένου να παντρευτεί τον Ανδρέα Ιωσήφ, τότε πολιτικό συντάκτη της εφημερίδας «Εστία» και αργότερα υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ στη δεύτερη κυβέρνηση Πλαστήρα. Μαζί απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Το διάστημα εκείνο διαχειριζόταν το βιβλιοπωλείο «International», ενώ μετά τον χωρισμό της ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία. Το 1959 ξεκίνησε την καριέρα της στην εφημερίδα «Ελευθερία», ενώ στα χρόνια που ακολούθησαν εργάστηκε και σε άλλες εφημερίδες, όπως το «Βήμα» και την «Καθημερινή». Την περίοδο της δικτατορίας αυτοεξορίστηκε στο Παρίσι, όπου εργάστηκε στα περιοδικά «L’ Express» και «Le Point». Εκεί γνωρίστηκε τόσο με τον Ανδρέα Παπανδρέου, όσο και με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1974 και το 1980 ξεκίνησε την εκπομπή «Μια ώρα έτσι, χωρίς πρόγραμμα» στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, η οποία μεταδιδόταν μέχρι το 1984. Η Μαρία Ρεζάν ήταν η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΑ, στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Το 1999 εκδόθηκε η αυτοβιογραφία της, που φέρει τον τίτλο «Με νοσταλγία… για μια ζωή έτσι, χωρίς πρόγραμμα». Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη της ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ
ΜΑΡΙΑ ΡΕΖΑΝ
(video)


Πρόκειται για την τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη της Μαρίας Ρεζάν, την οποία παραχώρησε στον Δαυίδ Ναχμία, στο πλαίσιο της εκπομπής «Ιχνηλάτες». Αφορμή για την τηλεοπτική αυτή συνάντηση στάθηκε το αυτοβιογραφικό της βιβλίο «Με νοσταλγία… για μια ζωή έτσι, χωρίς πρόγραμμα».

Η Μαρία Ρεζάν εξηγεί πως μπήκε στο χώρο της δημοσιογραφίας, τονίζοντας ότι την υπηρέτησε μεν τυχαία, αλλά ποτέ στην τύχη. Παράλληλα θυμάται γεγονότα από την Κατοχή, την Δικτατορία, την αυτοεξορία της στο Παρίσι, το Μάη του ’68, τον οποίο χαρακτηρίζει «μια επανάσταση γιορτή», αλλά και από την επιστροφή της στην Ελλάδα το 1974. Μιλά ακόμη για τα μαθητικά της χρόνια και τη συμμαθήτρια της Μελίνα Μερκούρη, για την γνωριμία με τον πρώην σύζυγό της Ανδρέα Ιωσήφ, υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ της δεύτερης κυβέρνησης Πλαστήρα, για τον φίλο της Μάνο Χατζιδάκι, αλλά και για τη ραδιοφωνική συνεργασία της με την ηθοποιό και φίλη της Τασσώ Καββαδία. Επίσης, αναφέρεται στην εκπομπή της «Μια ώρα έτσι χωρίς πρόγραμμα» στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, στις συνεντεύξεις της με τον Μακάριο και τον Ραούφ Ντενκτάς και στη γνωριμία της με πρόσωπα όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου και η Αμαλία Φλέμινγκ. Τέλος, η Μαρία Ρεζάν, ανασύρει από τη μνήμη της την ιστορία με το περίφημο «φτου σας» που είπε μπροστά σε ένα ανοιχτό μικρόφωνο κι αποκαλύπτει γιατί, ενώ είχε πολλές προτάσεις, δεν δέχτηκε ποτέ να ασχοληθεί με την πολιτική.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούγονται αποσπάσματα από ραδιοφωνικές συνεντεύξεις της με τους: Γιάννη Τσαρούχη, Ανδρέα Παπανδρέου, Μακάριο, Μάνο Χατζιδάκι, Μανόλη Ανδρόνικο και Χάρρυ Κλυνν, όπως και αποσπάσματα από το βιβλίο της, ενώ προβάλλεται φωτογραφικό υλικό από την προσωπική και επαγγελματική της πορεία.

Σκηνοθεσία: Στάθης Πλώτας
Έτος παραγωγής: 2002

Δείτε περισσότερα: https://archive.ert.gr/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS