Μαρία Ρεζάν – 3 Ιανουαρίου 2004

Φέτος συμπληρώνονται 15 χρόνια από το θάνατο της Μαρίας Ρεζάν, στις 3 Ιανουαρίου 2004. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη της, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ

ΜΑΡΙΑ ΡΕΖΑΝ

(video)

Πρόκειται για την τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη της Μαρίας Ρεζάν, την οποία παραχώρησε στον Δαυίδ Ναχμία, στο πλαίσιο της εκπομπής «Ιχνηλάτες». Αφορμή για την τηλεοπτική αυτή συνάντηση στάθηκε το αυτοβιογραφικό της βιβλίο «Με νοσταλγία… για μια ζωή έτσι, χωρίς πρόγραμμα».

Η Μαρία Ρεζάν εξηγεί πως μπήκε στο χώρο της δημοσιογραφίας, τονίζοντας ότι την υπηρέτησε μεν τυχαία, αλλά ποτέ στην τύχη. Μέσα από τη συζήτηση ξυπνούν μνήμες από την Κατοχή, την Δικτατορία, την αυτοεξορία της στο Παρίσι, το Μάη του ’68, τον οποίο χαρακτηρίζει «μια επανάσταση γιορτή», αλλά και από την επιστροφή στην Ελλάδα το 1974. Θυμάται ακόμη τα χρόνια στο Γυμνάσιο μαζί με τη Μελίνα Μερκούρη, την γνωριμία με τον πρώην σύζυγό της Αντρέα Ιωσήφ, υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ της δεύτερης κυβέρνησης Πλαστήρα, μιλά για το φίλο της Μάνο Χατζιδάκι, για τη συνεργασία της στο ραδιόφωνο με την ηθοποιό και φίλη της Τασσώ Καββαδία, όπως και για την εκπομπή της «Μια ώρα έτσι χωρίς πρόγραμμα» στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Αναφέρεται επίσης στις συνεντεύξεις της με τον Μακάριο και τον Ραούφ Ντενκτάς και στη γνωριμία της με πρόσωπα όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου και η Αμαλία Φλέμινγκ. Τέλος, η Μαρία Ρεζάν, ανασύρει από τη μνήμη της την ιστορία με το περίφημο «φτου σας» που είπε μπροστά σε ένα ανοιχτό μικρόφωνο κι αποκαλύπτει γιατί, ενώ είχε πολλές προτάσεις, δεν δέχτηκε ποτέ να ασχοληθεί με την πολιτική.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούγονται αποσπάσματα από ραδιοφωνικές συνεντεύξεις της με το Γιάννη Τσαρούχη, τον Ανδρέα Παπανδρέου, το Μακάριο, το Μάνο Χατζιδάκι, τον Μανόλη Ανδρόνικο και τον Χάρρυ Κλυνν, όπως και αποσπάσματα από το βιβλίο της, ενώ προβάλλεται φωτογραφικό υλικό από την προσωπική και επαγγελματική της πορεία.

Έτος παραγωγής: 2002

Σκηνοθεσία: Στάθης Πλώτας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS