Μαριανίνα Κριεζή- 6 Φεβρουαρίου 2022

“Το τρένο με τις κούκλες των ενοχών και των αραχνιασμένων παραμυθιών το λένε Happy End Express για καμουφλάζ.. ΣΑΜΠΟΤΑΖ! Θα του κάνουμε ΣΑΜΠΟΤΑΖ!…Κι αν αντί για το τρένο εκτροχιαστούμε εμείς, ας πούμε πως ακόμα για μας είναι νωρίς.. Ίσως να `ρθουν άλλα παιδιά με μάτια λέιζερ και μαλλιά τιρκουάζ και να κάνουνε ΣΑΜΠΟΤΑΖ!”

Με αφορμή τη συμπλήρωση 2 ετών από το θάνατο της Μαριανίνας Κριεζή, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ραδιοφωνικό πρόγραμμα του 1985 με καλεσμένη τη σπουδαία στιχουργό , ποιήτρια, συγγραφέα, μεταφράστρια, αλλά και παραγωγό ραδιοφωνικών εκπομπών στην ΕΡΤ («Μου το’πε ένα πουλάκι»,«Αεροστούντιο Μπολερό», «Το νυχτικό του πύργου», «Αύριο όλα θα είναι καλύτερα»). Η Κριεζή ξεκίνησε να συνεργάζεται με την Ελληνική Ραδιοφωνία το 1977 γράφοντας τους στίχους των τραγουδιών της «Λιλιπούπολης» . Παράλληλα, το έργο της ως στιχουργός έμεινε ανεξίτηλο μέσα από πλειάδα πολύ αγαπημένων τραγουδιών και συνεργασίες με καλλιτέχνες όπως η Λένα Πλάτωνος, η Σαββίνα Γιαννάτου, η Αρλέτα, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Νίκος Κυπουργός, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο Τάκης Μουσαφίρης κ.α.

“Η ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ”: ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΚΡΙΕΖΗ

Τον Φεβρουάριο του 1985 η Μαριανίνα Κριεζή βρίσκεται στο Δεύτερο Πρόγραμμα καλεσμένη της μουσικής παραγωγού που άφησε σπουδαία παρακαταθήκη ραδιοφωνικών εκπομπών Έφης Πουλοπούλου. Η Πουλοπούλου, που παρουσίαζε σειρά εκπομπών σε εβδομαδιαία βάση, καλούσε την περίοδο εκείνη στιχουργούς, συνθέτες και τραγουδιστές και αναλόγως την ιδιότητά τους η εκπομπή τιτλοφορούνταν ως “Ο συνθέτης της εβδομάδας”, “Η τραγουδίστρια της εβδομάδα” και ούτω καθεξής. Η Κριεζή είχε φιλοξενηθεί σε 2 επεισόδια ενώ στο παρόν αφιέρωμα παρουσιάζεται το πρώτο από αυτά, όπου η σπουδαία στιχουργός μιλά για τη μέχρι τότε πορεία της, ενώ διαλέγει, εκτός από τα δικά της και τραγούδια συναδέλφων της.

Αρχικά η Κριεζή μιλά για το πώς έγραψε τη «Σερενάτα»της Αρλέτας και για τη συνεργασία τους. Έπειτα η στιχουργός, αναφερόμενη στο φιλοζωικό χαρακτήρα των στίχων της μιλά και για το «Πλατεία Αμερικής» της Αρλέτας  ενώ λέει πως της έκανε εντύπωση η αποδοχή των φιλοζωικών στίχων σε μια αθηναϊκή- μη φιλοζωική- κοινωνία. Ακούγονται και τα δύο αυτά τραγούδια και στη συνέχεια η Κριεζή εκφράζει την επιθυμία να ακουστούν δύο τραγούδια ακόμη: το «Στο γραφείο» της Αρλέτας. Ακούγεται το «Γραφείο» και η Κριεζή μιλά για τη συμβολή του στιχουργού Κυριάκου Ντούμου στο συγκεκριμένο άλμπουμ της Αρλέτας («Περίπου», 1984) αλλά και για τη μουσική του Λάκη Παπαδόπουλου στο δίσκο αυτό. Το επόμενο τραγούδι είναι το «Αρτεσιανό φρέαρ». Έπειτα η Παπαδοπούλου ρωτά την Κριεζή πότε ξεκίνησε να γράφει στίχους και εκείνη απαντώντας αναφέρει το Μάνο Χατζιδάκι, τη Λένα Πλάτωνος και τη Λιλιπούπολη. Ακούγεται το τραγούδι «Δεν είμαστε ζουλού»  από τη Λιλιπούπολη. Aναφέρονται ο τραγουδιστής Σπύρος Σακκάς και ο συνθέτης Μαραγκόπουλος καθώς και οι Νίκος Κυπουργός και Λένα Πλάτωνος. Ακούγεται «Ο χορός των μπιζελιών». Αναφέρονται η Σαββίνα Γιαννάτου και ο Αντώνης Παπαγεωργίου, καθώς και το μουσικό άλμπουμ «Σαμποτάζ» με την Πλάτωνος. Η εκπομπή κλείνει με τη μετάδοση του «Ρόζα Ροζαλία» ενώ οι Κριεζή και Πουλοπούλου ανανεώνουν το ραντεβού τους για την επόμενη συνέντευξη μεταξύ τους.

Η εκπομπή μεταδόθηκε από το Β΄ Πρόγραμμα στις 28 Ιανουαρίου 1985.

Παραγωγή: Έφη Πουλοπούλου
Tεχνικός: Χριστίνα Σκάτζικα

Ευχαριστούμε θερμά τους συναδέλφους ραδιοφωνικούς παραγωγούς το Δευτέρου Προγράμματος, κύριο Σιδερή Πρίντεζη και κυρία Έλενα Διάκου για την πολύτιμη πληροφόρηση που μας παρείχαν.

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS