Μαρίκα Κοτοπούλη – 11 Σεπτεμβρίου 1954

Φέτος συμπληρώνονται 65 χρόνια από το θάνατο της Μαρίκας Κοτοπούλη, στις 11 Σεπτεμβρίου 1954. Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας τη μνήμη της, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει τη ραδιοφωνική συνέντευξη της στην εκπομπή του ΕΙΡ «Το θέατρο στο μικρόφωνο», το 1952 και την ταινία Επικαίρων με το ρεπορτάζ από την κηδεία της σπουδαίας ηθοποιού, στις 12 Σεπτεμβρίου 1954.

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ
ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ
(audio)


Η Μαρίκα Κοτοπούλη μιλά στον Αχιλλέα Μαμάκη για την περιοδεία, από την οποία μόλις έχει επιστρέψει, αλλά και για την αγάπη που της έδωσε απλόχερα ο κόσμος. Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Σπάρτη, Αίγιο, Ναύπλιο ήταν μερικοί μόνο από τους σταθμούς της περιοδείας της. Πόλεις που είχε χρόνια να επισκεφτεί, όπως παραδέχεται. «Ξαναγεννήθηκα καλλιτεχνικά, επικοινωνώντας με το θαυμάσιο κοινό της ελληνικής επαρχίας», τονίζει. Με ιδιαίτερη συγκίνηση μιλά για τη Σύρο, την οποία επισκέφτηκε επίσης, αφού όπως εξηγεί, πρωτοβγήκε στη σκηνή, στο Δημοτικό Θέατρο Σύρου, όταν ήταν ακόμη βρέφος, σε ένα έργο στο οποίο πρωταγωνιστούσε η μητέρα της.
Η Μαρίκα Κοτοπούλη αποκαλύπτει επίσης τα επόμενα επαγγελματικά της σχέδια, ενώ δεν παραλείπει να ευχαριστήσει το κοινό που αγκαλιάζει πάντα κάθε καλλιτεχνική της προσπάθεια.

ΚΗΔΕΙΑ ΤΗΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥ ΜΑΡΙΚΑΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ


Στην ταινία Επικαίρων παρακολουθούμε το ρεπορτάζ από την κηδεία της Μαρίκας Κοτοπούλη, στις 12 Σεπτεμβρίου 1954. Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί στη Μητρόπολη Αθηνών για να πει το τελευταίο αντίο στην ηθοποιό. Ανάμεσα τους εκπρόσωποι θεατρικών οργανισμών, συνάδελφοι της και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών. Μετά το τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας ξεκινάει η πολυπληθής νεκρική πομπή.

Παραγωγή: Γενική Διεύθυνση Τύπου και Πληροφοριών

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS