Μαρίκα Νέζερ – 18 Ιουλίου 1989

Η ηθοποιός Μαρίκα Νέζερ γεννήθηκε το 1906 στην Κωνσταντινούπολη από μεγάλη θεατρική οικογένεια και πέθανε στις 18 Ιουλίου 1989. Μόλις σε ηλικία 14 ετών έπαιξε στο θέατρο την γριά Γιάννενα στο έργο του Δημήτρη Κορομηλά «Ο αγαπητικός της Βοσκοπούλας». Διακρίθηκε κυρίως στο μουσικό θέατρο και διέπρεψε στις επιθεωρησιακές παραστάσεις με το χαρακτηριστικό τύπο της «καρατερίστας». Συμμετείχε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες μεταξύ των οποίων και στο «Της Κακομοίρας» του Ντίνου Κατσουρίδη, όπου σημείωσε μεγάλη επιτυχία ενσαρκώνοντας το ρόλο της προξενήτρας. Ήταν παντρεμένη με τον ηθοποιό Ερρίκο Κονταρίνη.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ την εκπομπή:

ΣΑΝ ΠΑΛΙΟ ΣΙΝΕΜΑ
ΜΑΡΙΚΑ ΝΕΖΕΡ

(video)

Η εκπομπή «Σαν Παλιό Σινεμά» παρουσιάζει τα πορτρέτα ηθοποιών του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, ξεδιπλώνοντας την προσωπική τους ιστορία ή την πορεία της στην τέχνη. Το επεισόδιο αυτό είναι αφιερωμένο στην ηθοποιό Μαρίκα Νέζερ και τη μεγάλη της συνεισφορά στο θέατρο.

Γίνεται αναφορά στα πρώτα της θεατρικά βήματα τα οποία έκανε με την αδελφή της Κατίνα παίζοντας ως ντουέτο με το όνομα «Τα Νεζεράκια» αλλά και στις πρώτες αυτόνομες θεατρικές της εμφανίσεις, όπως εκείνη στην τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος», σε ηλικία μόλις 13 ετών ή στο κωμειδύλλιο «Ο αγαπητικός της Βοσκοπούλας» έναν χρόνο μετά.

Άνθρωποι του θεάτρου και του κινηματογράφου που τη γνώρισαν, όπως η Άννα Καλουτά, ο Γιώργος Λαζαρίδης και η Μάρθα Καραγιάννη μιλούν στην εκπομπή για την προσωπικότητά της και για το ταλέντο της. Η Σπεράντζα Βρανά θυμάται στιγμές από την κοινή τους παρουσία στη θεατρική σκηνή, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη ευθύνη που ένιωθε η Μαρίκα Νέζερ για κάθε εμφάνισή της σε θεατρική παράσταση που εμφανιζόταν, μελετώντας κάθε λεπτομέρεια γύρω από τους ρόλους της. Γίνεται ακόμη λόγος για την έφεσή της στις μιμήσεις. Τέλος ο ηθοποιός Γιώργος Πυρπασόπουλος, εγγονός της ηθοποιού Μαρίκας Νέζερ, θυμάται και περιγράφει διάφορα περιστατικά με τη γιαγιά του.

Στη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται αποσπάσματα από ταινίες στις οποίες συμμετείχε η Μαρίκα Νέζερ, όπως «Ο Ντιρλαντάς», «Μονά..ζυγά δικά μου», «Ο νάνος και οι 7 Χιονάτες», και φωτογραφικό υλικό.

Δημοσιογραφική έρευνα-παρουσίαση: Αντώνης Πρέκας

Σκηνοθεσία: Πάνος Κέκας

Έτος παραγωγής: 2001

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS