Μεγάλη Παρασκευή με την Έλλη Λαμπέτη

Παρακολουθείστε ένα σπάνιο ντοκουμέντο του 1979 από το Αρχείο της ΕΡΤ, εκπομπή στην οποία η μεγάλη ηθοποιός Έλλη Λαμπέτη διαβάζει εκκλησιαστικά κείμενα, μεταφέροντας στους πιστούς την κατανυκτική ατμόσφαιρα της εορτής του Πάσχα.

ΚΕΙΜΕΝΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ. ΔΙΑΒΑΖΕΙ Η ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

(video)

Σειρά έξι δεκαπεντάλεπτων εκπομπών, σε σκηνοθεσία του Παντελή Βούλγαρη, στις οποίες η αξέχαστη ηθοποιός Έλλη Λαμπέτη διαβάζει αποσπάσματα από το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, καθώς και από τους Ύμνους και τα Εγκώμια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Στην πέμπτη εκπομπή, της Μεγάλης Παρασκευής, ημέρας της κορύφωσης του Θείου Δράματος, η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει αποσπάσματα από το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (στίχους από το κεφάλαιο Κζ’) και από Υμνους που ακούγονται στον Εσπερινό της Μεγάλης Παρασκευής και στον Όρθρο του Μεγάλου Σαββάτου, σχετικά με τη σταύρωση και την ταφή του Κυρίου.

Διαβάζει, μεταξύ άλλων, από τα λεγόμενα Εγκώμια της Μ. Παρασκευής, μικρά τροπάρια, πολύ αγαπητά στο λαό, που ψάλλονται σε τρεις στάσεις (μέρη): “Η Ζωή εν Τάφω“, “Άξιον Εστί“, “Αι γενεαί πάσαι (ω γλυκύ μου έαρ)” και το τροπάριο “Τον Ήλιον Κρύψαντα Τας Ιδίας Ακτίνας…

Η λιτή σκηνοθεσία εστιάζεται στο πρόσωπο και στην υποβλητική φωνή της σπουδαίας ηθοποιού, ενώ σε ορισμένα σημεία του λόγου της κάνει χρήση φωτογραφικού και κινηματογραφικού υλικού.

Οι εκπομπές προβλήθηκαν για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1979 από την τηλεόραση της τότε ΥΕΝΕΔ. Το σπάνιο αυτό υλικό των εκπομπών, κινηματογραφημένο σε ασπρόμαυρο φιλμ, ήταν χαμένο και εντοπίστηκε ξανά το 1995 στο πλαίσιο των εργασιών ταξινόμησης του οπτικοακουστικού αρχείου της ΕΡΤ. Μετά την αποκατάστασή του στο οπτικοακουστικό εργαστήριο του Αρχείου, η σειρά επαναπροβλήθηκε από την ΕΤ 2, τον Απρίλιο του 1996.

Ημερομηνία πρώτης προβολής: 20 Απριλίου 1979

Παρακολουθείστε τις υπόλοιπες εκπομπές, από τη Μ. Δευτέρα μέχρι και το Μ.Σάββατο εδώ

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS