Μεγάλη Παρασκευή με τον Ματθαίο Μουντέ – Β΄ Πρόγραμμα, 1981

Σπάνια ραδιοφωνική εκπομπή του 1981 για την Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Χριστού, από το Αρχείο της ΕΡΤ:

ΣΤΑΣΙΜΑ ΣΤΑ ΠΑΘΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

(audio)
Νέο

Εκπομπή της Μεγάλης Εβδομάδας σε συνέχειες που μεταδόθηκε από το Β΄ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας το 1981, από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι την Κυριακή του Πάσχα. Πρόκειται για μια αφηγηματική παρουσίαση του Θείου Δράματος σε κείμενα του θεολόγου και λογοτέχνη Ματθαίου Μουντέ, όπου ακούγονται παράλληλα οι ύμνοι της Μ.Εβδομάδας.

Στην εκπομπή της Μεγάλης Παρασκευής «Έραναν τον Τάφο», γίνεται λόγος για το περιεχόμενο και το συμβολισμό της πιο κατανυκτικής ημέρας της Μ. Εβδομάδας, που συνδέεται με την Αποκαθήλωση και την Ταφή του Κυρίου και το μοιρολόι των γυναικών για τον θάνατο του Χριστού. Ο Ματθαίος Μουντές αναφέρεται στο συναίσθημα της θλίψης για τα πάθη του Θεανθρώπου και στο λαϊκό θρησκευτικό βίωμα. Παρουσιάζει, επίσης, πώς αποδίδεται ο Επιτάφιος θρήνος τόσο στην εκκλησιαστική ποίηση όσο και στην νεοελληνική λογοτεχνία, μέσα από το ποίημα του Κώστα Βάρναλη «Η μάνα του Χριστού» που περιγράφει  αριστουργηματικά την οδύνη της Παναγίας, της διαχρονικής Μάνας-σύμβολο.

Τα εγκώμια της Μ. Παρασκευής όπως, το τροπάριο «Η ζωή εν τάφω», ψάλλει η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία με διευθυντή τον Λυκούργο Αγγελόπουλο.

Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 24 Απριλίου 1981.

Κείμενα Ματθαίου Μουντέ

Ηχογράφηση: Γιάννης Συγλέτος

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS