Μεγάλη Παρασκευή με τον Νικηφόρο Βρεττάκο

 

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα σπάνιο τηλεοπτικό ντοκουμέντο, παραγωγής του 1987, στην οποία ο ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος μιλάει για τον συμβολισμό της Μεγάλης Παρασκευής, ημέρας κορύφωσης του Θείου Δράματος και της χριστιανικής κατάνυξης.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ: ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΣΤΗ ΜΑΝΗ

(video)


Σειρά εκπομπών που αναφέρονται στην Μεγάλη Εβδομάδα, από τη Μ. Δευτέρα έως και ανήμερα το Πάσχα, κατά την οποία ξεχωριστές προσωπικότητες από τον χώρο του πνεύματος και των γραμμάτων παρακολουθώντας το τελετουργικό των Παθών και της Ανάστασης επικεντρώνονται στο συμβολισμό των ημερών. Η εκπομπή μεταδόθηκε καθόλη τη Μεγάλη Εβδομάδα του 1987. Στο πέμπτο επεισόδιο ο ποιητής, ακαδημαϊκός Νικηφόρος Βρεττάκος μιλάει για τη Μεγάλη Παρασκευή και τη σημασία της.

Αφηγείται μνήμες και έθιμα από τα παιδικά του χρόνια στις Κροκεές της Λακωνίας, την ατμόσφαιρα της τελετής του Επιταφίου ενώ τονίζει την εμπλοκή της φύσης την ημέρα της κορύφωσης του Θείου Δράματος. Παράλληλα, αναλύει το βαθιά πανανθρώπινο και διαχρονικό περιεχόμενο της Μεγάλης Παρασκευής που συνδέεται με τον πόνο και τις ανάγκες του ανθρώπινου όντος, με την τραγωδία της ανθρώπινης μοίρας, την ιδέα της φθοράς και του θανάτου. Κάνει αναφορά στους βυζαντινούς θρήνους της Παναγίας και στην συγγένειά τους με τους λαϊκούς θρήνους όπως το Μανιάτικο μοιρολόγι συνδέοντας το με προσωπικά του βιώματα.

Ερμηνεύει τη φράση «Ίδε ο άνθρωπος» ως σύνοψη όλων των αδικημένων της γης και των λαών που πάσχουν, ως ορισμού επίσης, του αιώνιου ανθρώπου. Ανιχνεύει στους θρήνους και στις ακολουθίες των Παθών του Χριστού πανανθρώπινα ιδεώδη και συναισθήματα.

Αναφέρεται επίσης σε λιγότερο γνωστά ακούσματα που ψάλλονται την Μεγάλη Παρασκευή όπως το συγκινητικό μελοποίημα του λόγιου Γεώργιου Ακροπολίτη «Δος μοι τούτον τον ξένον», που έχει ως θέμα την Αποκαθήλωση και την Ταφή του Αγίου Σώματος του Ιησού από τον Ιωσήφ τον από Αριμαθαίας.

Διαβάζει τέλος, από τον πρόλογο του ποιήματός του «Γράμμα στον Ρόμπερτ Οπενχάιμερ» τον κατασκευαστή της πρώτης ατομικής βόμβας που έγραψε τη Μεγάλη Παρασκευή του 1954, προσδίδοντας στην ημέρα αυτή της Μεγάλης Εβδομάδας μια σημασία έξω από τον τόπο και τον χρόνο κι έναν χαρακτήρα οικουμενικό.

Kατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται πλάνα από την ύπαιθρο της Μάνης και ακούγονται ύμνοι της Μεγάλης Παρασκευής. Ψάλλει η βυζαντινή χορωδία του Λυκούργου Αγγελόπουλου.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Ζερβουλάκος
Έτος παραγωγής: 1987
Ημερομηνία πρώτης μετάδοσης: 17/4/1987

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS