Μεγαλοβδομάδα στις χαμένες πατρίδες – 1979

Τα έθιμα και οι παραδόσεις των Ελλήνων που ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους στον Πόντο και τη Μικρά Ασία διατηρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό με την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα, αλλά διασώθηκαν και ως μνήμη του τρόπου ζωής στους τόπους καταγωγής και νοσταλγία για τις πατρίδες που χάθηκαν. Το Αρχείο της ΕΡΤ στο πλαίσιο των εορτασμών της Μεγάλης Εβδομάδας ψηφιοποίησε και παρουσιάζει ένα σημαντικό ντοκουμέντο της σειράς ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, παραγωγής 1979, σε σκηνοθεσία Μάνου Ευστρατιάδη, το οποίο καταγράφει αυτές τις μνήμες και τις περιγραφές των τοπικών εθίμων και παραδόσεων αναφορικά με τον εορτασμό του Πάσχα:

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΜΕΓΑΛΟΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΙΣ ΧΑΜΕΝΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

(video)


Το επεισόδιο αυτό της σειράς ντοκιμαντέρ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, παραγωγής 1979, σε σκηνοθεσία Μάνου Ευστρατιάδη, παρουσιάζει συνεντεύξεις γυναικών με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, τον Πόντο, την Καππαδοκία και την Ιωνία. Θυμούνται και περιγράφουν τα πασχαλινά έθιμα  των περιοχών τους. Η Τατιάνα Σταύρου, λογοτέχνης, με καταγωγή από Κωνσταντινούπολη, μιλάει για τη διαφορετική ατμόσφαιρα των ημερών του Πάσχα στην Πόλη ιδιαιτέρως σε ότι αφορά το τελετουργικό στις εκκλησίες. Η Μαρία Κουτνάογλου από την Καισαρεία της Καππαδοκίας, η Μαρία Καρόζη από το Μελί Ιωνίας, η Αμαλία Βασιλειάδου από την Τραπεζούντα Πόντου και η Φλουρή Καμπά από τα Αλάτσατα Ιωνίας μιλάνε για τα έθιμα της Σαρακοστής από την Καθαρά Δευτέρα, τη νηστεία, από τις Απόκριες μέχρι και το Πάσχα. Αντίστοιχα περιγράφουν τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας στους τόπους καταγωγής τους, το βάψιμο των αυγών, τις ιδιαιτερότητες των τελετουργικών ανά περιοχή αναφορικά με την Αποκαθήλωση, τον Επιτάφιο και την Ανάσταση στις κοινότητες και στις εκκλησίες τους, αλλά και για το πασχαλινό τραπέζι. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούγονται τραγούδια των περιοχών και η Μαρία Καρόζη τραγουδάει στην κάμερα κάποια από τα τραγούδια που έλεγαν τη Μεγάλη Εβδομάδα όπως «Το μοιρολόι της Παναγιάς». Η εκπομπή περιλαμβάνει επίσης αρχειακό οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό από την περίοδο της Μικρασιατικής εκστρατείας, της καταστροφής που ακολούθησε και του προσφυγικού κύματος που προκλήθηκε από αυτήν.

Έτος παραγωγής: 1979
Ημερομηνία προβολής: 14 Απριλίου 1979
Σκηνοθεσία: Μάνος Ευστρατιάδης

Το πρωτότυπο φιλμ 16mm συντηρήθηκε, ψηφιοποιήθηκε και αποκαταστάθηκε στα εργαστήρια του Αρχείου της ΕΡΤ με τον νέο εξοπλισμό και τις υποδομές που πλέον διαθέτει (film scanner, color correction).

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS