Μελίνα Μερκούρη – 6 Μαρτίου 1994

Στις 6 Μαρτίου 1994, η Μελίνα Μερκούρη έφυγε από τη ζωή. Τιμώντας τη μνήμη της πρωταγωνίστριας του θεάτρου και του κινηματογράφου, αλλά και κορυφαίας προσωπικότητας του αντιδικτατορικού αγώνα και της πολιτικής του πολιτισμού, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μια ξεχωριστή τηλεοπτική συνέντευξή της.

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

Τηλεοπτική συνέντευξη της Μελίνας Μερκούρη στον δημοσιογράφο Κώστα Σερέζη, στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκπομπής «Απαντήστε παρακαλώ» (παραγωγής 1989). Η συνέντευξη λαμβάνει χώρα στο σπίτι της Μ.Μερκούρη.

Η συζήτηση ξεκινά- μετά από τη σύντομη παρέμβαση που απευθύνει η Μ.Μερκούρη για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της για  τη συμπαράσταση του κόσμου για την περίοδο νοσηλείας της στην Αμερική- γύρω από την έννοια της κριτικής, με την ίδια να κάνει αναφορά στην σφοδρή κριτική που δέχτηκε στα πρώτα χρόνια της ανάληψης της ευθύνης του Υπουργείου Πολιτισμού, λόγω της καλλιτεχνικής της ιδιότητας.

Ακολουθεί συζήτηση για την διεκδίκηση της Ολυμπιάδας του 1996, με ιδιαίτερη αναφορά να γίνεται στην έννοια της εθνικής συναίνεσης. Παρεμβάλλεται κατά τη διάρκεια της συζήτησης, πλάνα συνέντευξης του Κ.Σερέζη με τον φημισμένο αρχιτέκτονα-πολεοδόμο, Καθηγητή Γεώργιο Κανδύλη, επικεφαλής της επιτελικής ομάδας της υποψηφιότητας της Αθήνας για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1996.  Ο Γ.Κανδύλης μιλά για τα έργα κατασκευής των αθλητικών εγκαταστάσεων στην Αθήνα, ενώ παράλληλα προβάλλονται πλάνα από την κατασκευή των εγκαταστάσεων.

Η Μ.Μερκούρη μιλά ακόμη για τις υπό σχεδιασμό- στο πλαίσιο της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων-υποδομές και δράσεις στον τομέα του πολιτισμού, όπως η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, η αγορά από το Δημόσιο του κτηρίου του Rex, η μεταφορά της έκθεσης του Υπουργείου Πολιτισμού «Το Πνεύμα και το σώμα» στο εξωτερικό κ.ά. Ιδιαίτερος λόγος γίνεται για την πρωτοβουλία της Μ.Μερκούρη για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, και τη δημιουργία του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, καθώς επίσης και για το θεσμό της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, που καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της ιδίας. Σχολιάζεται επίσης η υποψηφιότητά της για τον θεσμό της «γυναίκας  της Ευρώπης». Η Μ.Μερκούρη μιλά ακόμη, για τον Jules Dassin και η συνέντευξη κλείνει με αναφορά στην πρόταση που έγινε να πρωταγωνιστήσει σε παράσταση του Εθνικού Θεάτρου.

Παραγωγή:

Τμήμα Ενημερωτικών Εκπομπών ΕΡΤ 1

1989

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS