Μίλβα – 17 Ιουλίου 1939

Η Ιταλίδα τραγουδίστρια Μίλβα (Μαρία ‘Ιλβα Μπιολκάτι) ήταν μια διεθνής προσωπικότητα του χώρου του τραγουδιού και του θεάτρου. Η πρωταγωνίστρια της ιταλικής μουσικής, η «Πάνθηρας του Γκόρο», όπως την αποκαλούσαν στην Ιταλία, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής και στην Ελλάδα μέσα από τις συνεργασίες της με τους συνθέτες Μίκη Θεοδωράκη, Βαγγέλη Παπαθανασίου και Θάνο Μικρούτσικο. Η κορυφαία ερμηνεύτρια, η οποία έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Απρίλιο, είχε γεννηθεί στις 17 Ιουλίου 1939.

Με την αφορμή αυτή, της γέννησης της Μίλβα, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει τη συνέντευξη που είχε δώσει στον δημοσιογράφο Κώστα Κωβαίο, στο πλαίσιο της πολιτιστικής εκπομπής «Συνεικόνες» τον Μάιο του 1995, στην Αθήνα, με αφορμή τον χρυσό δίσκο «Η αλεπού της αγάπης» του Θάνου Μικρούτσικου.

ΣΥΝΕΙΚΟΝΕΣ

ΕΠ.74-ΜΙΛΒΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΩΒΑΙΟ


Ρεπορτάζ της εκπομπής του Κώστα Κωβαίου «Συνεικόνες» (ημερομηνία προβολής: 3/5/1995) για την Ιταλίδα ντίβα του τραγουδιού Μίλβα. Προβάλλονται στην έναρξη σύντομα πλάνα από τα τραγούδια «Volpe d’amore” και «Η αλεπού της αγάπης» (σύνθεση Θάνου Μικρούτσικου). Ακολουθεί η συνέντευξη τύπου για τον χρυσό δίσκο «Η αλεπού της αγάπης»  του Θάνου Μικρούτσικου με ερμηνεύτρια τη Μίλβα, με σύντομη ομιλία του συνθέτη. Στη συνέχεια, η Μίλβα ερμηνεύει μαζί με τον Θάνο Μικρούτσικο στο πιάνο το τραγούδι “Anna non piangere” («’Αννα μην κλαις»).

Ακολουθεί η συνέντευξη της Ιταλίδας τραγουδίστριας στον Κώστα Κωβαίο. Σχολιάζει τον χαρακτηρισμό «Πάνθηρας του Γκόρο» που της αποδίδεται, την απονομή του χρυσού δίσκου στην Ελλάδα, αλλά και τη σχέση της με την Ελλάδα. Μιλά για τη δημοσιότητα και το τίμημά της στη ζωή της, σχολιάζει πώς το χρήμα και η δόξα μπορούν να αλλάξουν ένα άνθρωπο, υπογραμμίζοντας πως αν και έγινε διάσημη σαν τραγουδίστρια της Κεντρικής Ευρώπης, στην πραγματικότητα είναι μια μεσογειακή τραγουδίστρια. Αναφέρεται στην Ελλάδα και στη σχέση που έχει με τη χώρα μας, καθώς και στους τρεις Έλληνες συνθέτες με τους οποίους έχει συνεργαστεί (Μίκης Θεοδωράκης, Βαγγέλης Παπαθανασίου, Θάνος Μικρούτσικος). Τέλος, απαντά σε ερωτήσεις αναφορικά με τα βίντεο κλιπ των καλλιτεχνών, αλλά και με την τηλεόραση στην Ευρώπη. Το θέμα ολοκληρώνεται με το τραγούδι “Il canto di un eneide diversa” [«Μια πίστα από φώσφορο»].

Σκηνοθεσία:

Δημήτρης Καψωμένος

Παραγωγή: 1995

Ημερομηνία προβολής: 3/5/1995

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS