Μίμης Τραϊφόρος – 28 Μαρτίου 1998

Φέτος συμπληρώνονται 24 χρόνια από το θάνατο του Μίμη Τραϊφόρου, στις 28 Μαρτίου 1998. Ο ποιητής, στιχουργός και συγγραφέας γεννήθηκε στον Πειραιά, πήρε δίπλωμα ηθοποιού από τη δραματική σχολή του Βασιλικού Θεάτρου, ενώ ταυτόχρονα φοιτούσε και στη Νομική Σχολή. Η καλλιτεχνική του πορεία ξεκίνησε από την Μάντρα του Αττίκ, τραγούδια του όπως «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά», «Αθήνα και πάλι Αθήνα», «Ας ερχόσουν για λίγο», «Καινούργια τώρα ζωή», «Να με παίρνανε τα σύννεφα» κ.ά αγαπήθηκαν πολύ και συνεχίζουν να αγγίζουν τις καρδιές μας μέχρι σήμερα, ενώ έχει γράψει επίσης επιθεωρήσεις και πρόζες. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ Ο ΛΟΓΟΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΙΜΗ ΤΡΑΪΦΟΡΟ
(video)

Η εκπομπή, η οποία προβλήθηκε για πρώτη φορά το Πάσχα του 1989,  είναι αφιερωμένη στον Μίμη Τραϊφόρο. Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος μιλά για τον μεγάλο «μάστορα» του στίχου, όπως τον χαρακτηρίζει,  ο οποίος έχει γράψει πολλά από τα πιο ωραία ελαφρά τραγούδια, αλλά και τις περισσότερες από τις επιτυχίες της αξέχαστης Σοφίας Βέμπο. Παράλληλα ο Μίμης Τραϊφόρος αφηγείται άγνωστα περιστατικά από την προσωπική και καλλιτεχνική του πορεία. Θυμάται το καλοκαίρι, που ενώ είχε πάρει το δίπλωμα του από τη δραματική σχολή του Βασιλικού Θεάτρου κι ετοιμαζόταν για πτυχιακές εξετάσεις στη Νομική Σχολή, βρέθηκε ως θεατής στην Μάντρα του Αττίκ. Μία εβδομάδα αργότερα εμφανιζόταν εκεί ως επαγγελματίας ποιητής, αφού είχε κληθεί από τον ίδιο τον Αττίκ να αντικαταστήσει τον Ορέστη Λάσκο. Μιλά ακόμη για την πρώτη και περιπετειώδη συνάντηση του με τη Σοφία Βέμπο στην «Όαση», το 1936, όπου εργαζόταν ως κονφερασιέ. Όπως αποκαλύπτει, όμως, η μοιραία και καθοριστική συνάντηση για την μετέπειτα 40χρονη κοινή καλλιτεχνική και προσωπική τους πορεία, έγινε το καλοκαίρι του 1937 στο θέατρο Σαμαρτζή.

Για το έργο του Μίμη Τραϊφόρου μιλούν ο Μανώλης Κορρές, διευθυντής του Θεατρικού Μουσείου και ο Δήμος Λεβιθόπουλος, συγγραφέας-ευθυμογράφος. Τραγούδια του ερμηνεύουν οι: Βίκυ Μοσχολιού, Δήμητρα Γαλάνη, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Νάντια Κωνσταντοπούλου, Ειρήνη Ράικου, Σόφη Παπά, Κώστας Μάνος, Κρύσταλ Τραϊφόρου και Χάιδω Βέμπο. Τέλος ακούγονται τραγούδια με τη φωνή της Σοφίας Βέμπο ένα εκ των οποίων είναι εικονογραφημένο από τον Σπύρο Ορνεράκη.

Επιμέλεια-παρουσίαση: Λευτέρης Παπαδόπουλος
Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Πολυκανδριώτης
Σκηνοθεσία: Βασίλης Βλαχοδημητρόπουλος
Πρώτη προβολή: 30 Απριλίου 1989

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS