Μηνάς Χατζησάββας – 30 Νοεμβρίου 2015

Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το θάνατο του ηθοποιού Μηνά Χατζησάββα, στις 30 Νοεμβρίου 2015. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΔΡΟΜΟΙ
ΜΗΝΑΣ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ
(video)

Ο Μηνάς Χατζησσάβας, με αφορμή το ρόλο του Δαρείου που ερμήνευσε στους «Πέρσες» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Ντίμιτερ Γκότσεφ, μιλά στον Άρη Σκιαδόπουλο για τα όσα ακούστηκαν σε βάρος της παράστασης από μερίδα του Τύπου. Αποκαλύπτει επίσης γιατί βγήκε στο θέατρο, αλλά και γιατί δεν αντέχει τις αυθεντίες, ενώ εξηγεί γιατί ως καλλιτέχνης θα ήταν οξύμωρο να μένει προσκολλημένος στο παλιό και να περιφρονεί κάθε νέα άποψη. «Γι’ αυτό έγινα καλλιτέχνης για να βρίσκω καινούργια πράγματα, να αισθάνομαι καινούργια πράγματα και να μεταδίδω καινούργια πράγματα», τονίζει.

Μιλά ακόμη για την ανθρώπινη διάσταση της τέχνης και αποκαλύπτει πώς η πολιτικοποίηση του έγινε μέσα από το ελεύθερο θέατρο. «Η τέχνη είναι πολιτική έτσι κι αλλιώς. Μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε ως πράξη πολιτική. Μακάρι αυτή η τέχνη να μπορεί να διαμορφώσει συνειδήσεις και κυρίως να λέει αλήθεια», λέει χαρακτηριστικά. Τέλος, ο Μηνάς Χατζησάββας δηλώνει ότι είναι αντίθετος σε οτιδήποτε αναφέρεται στη συντηρητική προσέγγιση της “ιερότητας του θεάτρου”, η οποία αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την εξέλιξη του.

Στην εκπομπή προβάλλονται αποσπάσματα από τις θεατρικές του παραστάσεις και φωτογραφικό υλικό από την πολύχρονη πορεία του.

Μοντάζ-σκηνοθεσία: Νίκος Αλμπαντάκης
Έτος παραγωγής: 2010

Δείτε περισσότερα στο http://www.ert-archives.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS