Μωυσής Ελισάφ – 17 Φεβρουαρίου 2023

Έφυγε σήμερα αδόκητα από τη ζωή ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ο οποίος ήταν ο πρώτος Έλληνας Εβραίος Δήμαρχος στα Ιωάννινα. Ο Μωυσής Ελισάφ γεννήθηκε το 1954 στα Ιωάννινα από οικογένεια Ελλήνων Εβραίων που επέζησαν του Ολοκαυτώματος. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εξειδικεύτηκε στην παθολογία. Επιπλέον υπήρξε καθηγητής παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος.

Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Ιωαννίνων με τον συνδυασμό «Γιάννενα – Νέα Εποχή» και επικράτησε του απερχόμενου δημάρχου στο δεύτερο γύρο.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει μια συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή έρευνας ”Ειδικές Αποστολές” το 2020.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ
Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΒΡΑΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ


Η εκπομπή ”Ειδικές Αποστολές” παραγωγής 2021, είναι μια ενημερωτική εκπομπή έρευνας, στην οποία δημοσιογράφοι της ΕΡΤ αναλύουν και παρουσιάζουν σύνθετα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά θέματα που άπτονται της επικαιρότητας.

Στο δεύτερο μέρος του συγκεκριμένου επεισοδίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, η Μαριλένα Κατσίμη ταξιδεύει στα Ιωάννινα και συναντά τον πρώτο Έλληνα Εβραίο Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ και μαζί περιηγούνται στις γειτονιές της εβραϊκής κοινότητας Ιωαννίνων. Αρχικά, η Μαριλένα Κατσίμη συζητά με το Μωυσή Ελισάφ για τη ζωή του και την απόφασή του να ασχοληθεί με τα κοινά και να θέσει υποψηφιότητα για το Δήμο Ιωαννίνων. Έπειτα, μιλούν για τους βανδαλισμούς στο εβραϊκό νεκροταφείο της πόλης.

Στην συνέχεια, ο Μωυσής Ελισάφ επιχειρεί μια αναδρομή στην ιστορία της εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων. Παράλληλα, ενθυμούμενος τα παιδικά το χρόνια περιγράφει το πως μελέτησε το τραύμα του Ολοκαυτώματος, εξετάζοντας και την ιστορία της οικογένειάς του. Ακόμη, αναφέρεται στην περίοδο της Γερμανικής Κατοχής και μιλά για το πως οι Γερμανοί συγκέντρωσαν τους Εβραίους των Ιωαννίνων και τους μετέφεραν στο Άουσβιτς. Έπειτα, μαζί με τη Μαριλένα Κατσίμη επισκέπτονται την συναγωγή της πόλης από όπου μιλούν για το φαινόμενο του αντισημιτισμού τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Τέλος, παρουσιάζει το όραμά του για την ανάπτυξη της πόλης των Ιωαννίνων καθώς και την επίσκεψη Ισραηλινών τουριστών στην πόλη της Ηπείρου.

Έτος παραγωγής: 2020
Παρουσίαση-επιμέλεια έρευνας: Μαριλένα Κατσίμη
Αρχισυνταξία: Σταυρούλα Χριστοφιλέα – Πιέρρος Τζανετάκος
Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρεμούνδος – Γιάννης Γεωργιουδάκης

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS