Μπέρτολτ Μπρεχτ – 14 Αυγούστου 1956

Ο μεγάλος Γερμανός δραματουργός, σκηνοθέτης και ποιητής Μπέρτολτ Μπρεχτ γεννήθηκε το 1898 στη Βαυαρία και πέθανε στο Ανατολικό Βερολίνο στις 14 Αυγούστου 1956.

Με αφορμή την ημερομηνία θανάτου του, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ρεπορτάζ για το θέατρο του Μπρεχτ στο πλαίσιο της πολιτιστικής εκπομπής:

ΣΥΝΕΙΚΟΝΕΣ 
ΘΕΑΤΡΟ “ΑΤΤΙΣ”

(video)

Θέμα από το τηλεοπτικό πολιτιστικό περιοδικό της ΕΤ-1 «Συνεικόνες», παραγωγής 1998, αφιερωμένο στο θέατρο και στις θεατρικές παραστάσεις που ξεχώρισαν τον χειμώνα του 1998, όπου παρουσιάζεται η παράσταση «Το Χρήμα» στο θέατρο «Άττις».

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος και η θεατρική ομάδα «Άττις» τίμησαν τον Μπέρτολτ Μπρεχτ με μια σκηνική σύνθεση έργων, ποιημάτων και τραγουδιών του γερμανού θεατρανθρώπου, που έφερε το γενικό τίτλο «Το Χρήμα», μιας και το έτος 1998 είχε ανακηρυχθεί έτος Μπρεχτ με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Περιλαμβάνεται συνέντευξη του σκηνοθέτη Θεόδωρου Τερζόπουλου στην Αθηνά Καμπάκογλου ο οποίος μιλάει για τη μαθητεία του στη μεγάλη θεατρική σχολή του Μπρεχτ «Μπερλίνερ Ανσάμπλ»-Berliner Ensemble (1972-1976) και για την ηθοποιό Ελένε Βάιγκελ, τη σύζυγο του Μπρεχτ. Σχολιάζει τη διαχρονικότητα των θεατρικών έργων του Μπρεχτ και τα ζητήματα που θέτει σε αυτά. Ο Θόδωρος Τερζόπουλος ασχολήθηκε με τον Μπρεχτ από τα πρώτα του σκηνοθετικά βήματα. Ίδρυσε τη θεατρική ομάδα «Άττις» το 1985.Τέλος αναφέρεται στην παράσταση «Το Χρήμα», βασισμένη στο θεατρικό έργο «Το Μικρό Μαχαγκόνυ», στο ποίημα «Αναγνωστικό για τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων» και σε τραγούδια σε σύνθεση Κουρτ Βάιλ.

Περιλαμβάνονται αποσπάσματα από την παράσταση καθώς και στιγμιότυπα όπου ο σκηνοθέτης καθοδηγεί τους ηθοποιούς. Διανομή: Τάσος Δήμας, Σοφία Μιχοπούλου, Λαέρτης Βασιλείου, Σοφία Χιλλ, Στα κρουστά: Δήμος Τσιγκάκος Μετάφραση- σκηνοθεσία: Θόδωρος Τερζόπουλος.

 

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καψωμένος
Διάρκεια: 16′

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS