ΝΙΚΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ – 13 Ιανουαρίου 1993

ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ

ΝΙΚΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο της εκπομπής “ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ” αυτοβιογραφείται ο λογοτέχνης και ζωγράφος ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ. Έτος παραγωγής 1984.

Ξεκινώντας με την αφήγηση των παιδικών του αναμνήσεων παρέχοντας στοιχεία για την οικογένειά του, αναφέρεται κατόπιν στις σπουδές Φαρμακευτικής στο Παρίσι και το Στρασβούργο κατά τα έτη 1926-1929. Ο ίδιος τονίζει πως αξίες όπως η αρετή της φτώχειας και η πνευματικότητα σημάδεψαν την καλλιτεχνική του παραγωγή ενώ παρουσιάζει πεζογραφήματα, μελέτες και ποίηματά του όπως, το πρώτο του βιβλίο με τίτλο “Ανδρέας Δημακούδης” (1934) με το οποίο πρωτοεμφανίζεται στον λογοτεχνικό χώρο. Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ, βαθιά θρησκευόμενος, μιλάει μεταξύ άλλων, για την αντίληψη του χώρου και του χρόνου στην Ορθόδοξη Εκκλησία, αναλύει στοιχεία της κοσμοθεωρίας του που ανιχνεύονται στα κείμενά του και αναφέρεται στην μαθηματική μέθοδο της ψηφαρίθμησης την οποία εφαρμόζει στο έργο του.

Τέλος, αναφερόμενος στη ζωγραφική του, μιλάει για το ιδιαίτερο εικαστικό του ιδίωμα.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται φωτογραφικό υλικό από οικογενειακές στιγμές, τα φοιτητικά του χρόνια, καθώς και φωτογραφίες της αδερφής και της συζύγου του συγγραφέα. Επίσης, προβάλλονται πλάνα από το εσωτερικό του σπιτιού του, αλλά και από την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Δείτε περισσότερα στο http://www.ert-archives.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS