Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης -13 Ιανουαρίου 1993

Στις 13 Ιανουαρίου 1993 έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, μια από τις κορυφαίες πνευματικές προσωπικότητες της σύγχρονης Ελλάδας. Πεζογράφος, ποιητής αλλά και αυτοδίδακτος ζωγράφος, ο Ν.Γ.Πεντζίκης γεννήθηκε το 1908 στη Θεσσαλονίκη, όπου έζησε και πέθανε. Σπούδασε φαρμακευτική, οπτική και βοτανολογία στη Γαλλία και τη δεκαετία του 1930 ανέλαβε το φαρμακείο του πατέρα του στη Θεσσαλονίκη, το οποίο και μετατράπηκε σε ένα από τα πιο γνωστά λογοτεχνικά στέκια της πόλης. Ο Πεντζίκης άρχισε να γράφει ποίηση σε πολύ νεαρή ηλικία, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη λογοτεχνία το 1934 και από το 1935 συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με πολλά έντυπα της Θεσσαλονίκης (όπως πχ «Το τρίτο μάτι», «Κοχλίας»-στο οποίο υπήρξε ιδρυτικό μέλος-κ.ά). Έργα του έχουν μεταφραστεί, ενώ έχει τιμηθεί σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Με αφορμή την επέτειο θανάτου του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει μια εκπομπή της σειράς πολιτιστικών εκπομπών «Τέχνη και Πολιτισμός» (παραγωγής 1989) που φιλοξενεί τον Θεσσαλονικέα λογοτέχνη και ζωγράφο.

ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΓΑΒΡΙΗΛ ΠΕΝΤΖΙΚΗ

Απόσπασμα από το επεισόδιο της σειράς εκπομπών «Τέχνη και Πολιτισμός» αφιερωμένο στον πεζογράφο, ποιητή και ζωγράφο Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη. Ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης  συζητά με την Έλενα Χουζούρη. Μιλούν, για τον προσωπικό του κώδικα έκφρασης, τον κώδικα συμβόλων που διατρέχει όλο του το έργο και για τη σημασία-όχι των λέξεων-αλλά των γραμμάτων. Λόγος γίνεται για τη ζωή και τον θάνατο,  την σχέση του με την Ορθοδοξία, το Βυζάντιο και τον δυτικό πολιτισμό, ενώ ο λογοτέχνης αναφέρεται και στη γενέτειρά του, τη «Μητέρα Θεσσαλονίκη». Με τον ιδιότυπο τρόπο του, καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Ν.Γ.Πεντζίκης παίζει με τις λέξεις, με μια παιδικότητα παρά τα ογδόντα του χρόνια.

Ακόμη, για τον Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη, μιλά ο φίλος του συγγραφέας Γιώργος Κιτσόπουλος. Αναφέρεται στη γνωριμία και μακρόχρονη φιλία τους από τα γυμνασιακά τους χρόνια, και περιγράφει τις καθημερινές τους συνήθειες στο φαρμακείο που είχε αναλάβει από τον πατέρα του στην οδό Εγνατία στη Θεσσαλονίκη και είχε μετατραπεί σε φιλολογική γωνιά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1940.

 

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Έλενα Χουζούρη

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαδάκης

Ημερομηνία προβολής εκπομπής:

30/1/1989

 

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS