Νίκος Κούρκουλος – 30 Ιανουαρίου 2007

Φέτος συμπληρώνονται 15 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Κούρκουλου, στις 30 Ιανουαρίου 2007.

Ο Νίκος Κούρκουλος γεννήθηκε το 1934 στου Ζωγράφου.  Στο γυμνάσιο δραστηριοποιήθηκε ως ποδοσφαιριστής, στη συνέχεια όμως σπούδασε  στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Ξεκίνησε τη θεατρική του πορεία το 1958 ενώ στη δεκαετία του ’90  διετέλεσε  Πρόεδρος Δ.Σ. αλλά και καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. Στον κινηματογράφο δραστηριοποιήθηκε κατά τις δεκαετίες 1960-1980. Απέσπασε δύο φορές Βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (1965 και 1970).

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εμφάνιση του ηθοποιού στην εκπομπή «Καλλιτεχνικό Καφενείο» που προβλήθηκε στις 24/12/1986.  Ο Κούρκουλος μιλά μεταξύ άλλων για την καριέρα του στο σινεμά και το θέατρο, για την συνειδητή αποχή του από την τηλεόραση, τις εμπειρίες του στο εξωτερικό αλλά και για τη σχέση του με το κοινό.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ

(video)


Ο Nίκος Κούρκουλος συνομιλεί με τους οικοδεσπότες του «Καφενείου» Κώστα Φέρρη, Βασίλη Τσιβιλίκα και Μίμη Πλέσσα σε ένα επεισόδιο με μοναδικό καλεσμένο τον ίδιο. Ο ηθοποιός μιλά για τη διαδρομή του αρχικά στο σινεμά και στη συνέχεια στο θέατρο αλλά και για την απουσία του από την τηλεόραση, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αρνήθηκε να συμμετάσχει στην τηλεοπτική σειρά «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται».

Ο ηθοποιός αναφέρεται στις εμπειρίες του στο εξωτερικό, στην παράσταση «Ίλια Ντάρλιν» με την οποία κέρδισε την υποψηφιότητα στα βραβεία ΤΟΝΥ, στα έργα του Franz Kafka  τα οποία και έπαιξε στο θέατρο, αλλά και στην πρόσληψη των δύσκολων νοημάτων αυτών των έργων από το κοινό, μέσα από την διαμεσολάβησή τους από έναν τόσο δημοφιλή κινηματογραφικό ηθοποιό όπως ο ίδιος. Τέλος κάνει λόγο για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και την εμπειρία από τη συμμετοχή του στην κριτική επιτροπή.

Η εκπομπή κλείνει με τον Κούρκουλο να ερμηνεύει το τραγούδι «Κυριακή»  σε ποίηση Κώστα Καρυωτάκη και μουσική Μίμη Πλέσσα, συνοδεία πιάνου από τον Πλέσσα.

Καθόλη τη διάρκεια του επεισοδίου προβάλλονται  πλάνα και στιγμιότυπα από κινηματογραφικές ταινίες και θεατρικές παραστάσεις όπου έπαιζε ο Νίκος Κούρκουλος, όπως τα  «Ορατότης Μηδέν,  «Το Χώμα βάφτηκε κόκκινο» , «Ψηλά από τη γέφυρα» κ.α.

Τηλεσκηνοθεσία: Νέστωρ Παβέλλας

Γενική φροντίδα: Κώστας Φέρρης

Έτος παραγωγής: 1986

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS