Νίκος Παπάζογλου – 17 Απριλίου 2011

Στις 17 Απριλίου 2011 έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Παπάζογλου. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του σημαντικού Έλληνα τραγουδοποιού, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΟΡΤΡΕΤΑ
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ

(video)
Νέο

Η δημοσιογράφος Άννα Βλαβιανού ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη, όπου συναντά το Νίκο Παπάζογλου. Στην εκπομπή γίνεται αναφορά στα πρώτα του μουσικά ακούσματα, αλλά και στους πρώτους μουσικούς πειραματισμούς του, στην ηλικία των οκτώ ετών, που ξεκίνησε να παίζει μπουζούκι. Παρόλο που ήταν καλός μαθητής και οι γονείς του ήθελαν να σπουδάσει, εκείνος ακολούθησε το δικό του δρόμο, δημιούργησε γκρουπ και πειραματιζόταν με ροκ ήχους. Το 1970 έφτιαξε το πρώτο του στούντιο από εξαρτήματα που βρήκε σε παλαιοπωλεία. Μετά συνάντησε τον Διονύση Σαββόπουλο και συνεργάστηκε μαζί του στους «Αχαρνής». Το 1978 μαζί με τους Μανώλη Ρασούλη, Νίκο Ξυδάκη και Τάκη Σιμωτά ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο «Η εκδίκηση της γυφτιάς», με τον οποίο καθιέρωσε ένα νέο τραγουδιστικό στυλ, εντελώς διαφορετικό απ’ αυτό που ίσχυε έως τότε. Όπως εξηγεί ο ίδιος: «Δεν ήταν καινούργιο το άκουσμα, αλλά ήταν καινούργια η διάθεση. Τα τραγούδια ήταν κλασικές, λαϊκές φόρμες, αλλά οι στίχοι ήταν κάτι το οποίο δεν υπήρχε παλαιότερα στα τραγούδια και αυτό νομίζω πως ξένισε. Γι’ αυτό και οι άνθρωποι που ασχολούνταν μέχρι τότε επαγγελματικά με το λαϊκό τραγούδι, τα ονόμασαν δήθεν λαϊκά».

Ο Νίκος Παπάζογλου περιγράφει επίσης τη σχέση του με τον ήχο γενικότερα και τις απαιτήσεις που έχει για την απόδοση ενός τραγουδιού, ενώ παραδέχεται ότι τα τραγούδια του είναι κυρίως βιωματικά. Εξηγεί ακόμη γιατί οι συναυλίες είναι το κυρίαρχο μέσο επικοινωνίας του με το κοινό. «Οι συνθήκες στα κέντρα δεν με εξέφραζαν ποτέ. Δεν λέω ότι είναι άσχημες, απλώς δεν μου ταιριάζουν. Από την αρχή είχα διαλέξει τις συναυλίες. Από το ’78-’79 που κυκλοφορήσαμε τον πρώτο δίσκο μόνο συναυλίες κάνω», λέει χαρακτηριστικά. Η Άννα Βλαβιανού ακολουθεί το Νίκο Παπάζογλου στη Θάσο και ο φακός καταγράφει την προετοιμασία, αλλά και στιγμές από τη συναυλία που έδωσε εκεί.

Τέλος, προβάλλεται απόσπασμα από την εκπομπή της ΕΤ-1 «Ζήτω το ελληνικό τραγούδι», με τον Διονύση Σαββόπουλο, στο οποίο ο Νίκος Παπάζογλου ερμηνεύει την «Παράβαση» από τους «Αχαρνής». Τον βλέπουμε επίσης να λέει τραγούδια του που αγαπήθηκαν πολύ από τον κόσμο, εν ώρα δημιουργίας στο στούντιο, ενώ παράλληλα προβάλλεται φωτογραφικό υλικό από την επαγγελματική του πορεία.

Σκηνοθεσία: Δάφνη Τζαφέρη
Έτος παραγωγής: 1995

Δείτε περισσότερα στο http://www.ert-archives.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS