Νίκος Παπάζογλου, 17 Απριλίου 2011

Ο Νίκος Παπάζογλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1948 με καταγωγή από τη Μικρά Ασία, μεγάλωσε στις γειτονιές της συμπρωτεύουσας και ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία από τη δεκαετία του ’60 συμμετέχοντας σε ελληνικά συγκροτήματα όπως οι Olympians, οι Fratelli και οι Μακεδονομάχοι, ενώ έκανε περιοδείες σε Ελλάδα και εξωτερικό με συγκροτήματα όπως οι Zealot. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 συνεργάζεται με σημαντικούς Έλληνες μουσικούς  όπως ο Μανώλης Ρασούλης, ο Νίκος Ξυδάκης και ο Διονύσης Σαββόπουλος. Γνωρίζει την επιτυχία με το δίσκο του Μανώλη Ρασούλη «Η εκδίκηση της γυφτιάς»,  ο οποίος θεωρείται ιστορικής σημασίας για το ελληνικό τραγούδι. Ακολουθούν κι άλλοι σημαντικοί προσωπικοί δίσκοι και συνεργασίες με πολλούς Έλληνες μουσικούς. Ο Νίκος Παπάζογλου φορώντας πάντα το κόκκινο φουλάρι και το τζιν πουκάμισο διαμόρφωσε ένα δικό του χαρακτηριστικό προσωπικό στυλ τραγουδώντας για τον έρωτα και την αγάπη κάθε καλοκαίρι και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας παρέα με τους φίλους μουσικούς που πάντα τον πλαισίωναν. Η μουσική του Νίκου Παπάζογλου αγαπήθηκε από τους νέους όλων των ηλικιών, ανανέωσε την ελληνική μουσική σκηνή και βοήθησε πολλούς νέους μουσικούς να αναπτύξουν το ταλέντο τους και να αγγίξουν κι εκείνοι το μουσικό κοινό της χώρας, πολλοί εξ αυτών ηχογραφώντας για πρώτη φορά στο στούντιο «Αγροτικόν» που είχε ο ίδιος φτιάξει στην Κάτω Τούμπα της Θεσσαλονίκης. Στις 17 Απριλίου συμπληρώνονται 13 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου τραγουδοποιού και το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την εκπομπή:

ΑΥΛΑΙΑ

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ

 

Το επεισόδιο αυτό της εκπομπής “Αυλαία” ξεκινάει με τον Διονύση Σαββόπουλο, ο οποίος μιλάει για τον Νίκο Παπάζογλου, τη μουσική και τα τραγούδια του και θυμάται ιστορίες από τα νεανικά τους χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Ο Γιώργος Κύβελος συζητάει με τον Νίκο Παπάζογλου για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει τη δημιουργία ενός νέου δίσκου, την επαφή του με τους νέους μουσικούς, την αγάπη του για τις καλοκαιρινές περιοδείες και συναυλίες, την επαφή με τον κόσμο και τα κριτήρια με τα οποία επιλέγει να τραγουδήσει στίχους άλλων δημιουργών, όπως οι στιχουργοί και φίλοι του Τάκης Σιμώτας και Βάσω Αλλαγιάννη αλλά και ο νεότερος μουσικός Ορφέας Περίδης. Ο Νίκος Παπάζογλου θυμάται τα πρώτα βήματα της μουσικής του πορείας με τα πρώτα μουσικά συγκροτήματα και τις περιοδείες στο εξωτερικό, τις διαφορές του να είναι μέλος ενός συγκροτήματος και να σηκώνει το βάρος μίας συναυλίας μόνος του,  ενώ εξηγεί ότι έχει μάθει να δημιουργεί τη μουσική του με παρέες μουσικών και φίλων και ότι θα του ήταν εξαιρετικά δύσκολο να προσεγγίσει διαφορετικά τη μουσική δημιουργία.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ο Νίκος Παπάζογλου ερμηνεύει στο στούντιο τα τραγούδια: «Αύγουστος», «Στάλα στάλα», «Σύνεργα», «Ο μοναχός ο άνθρωπος», «Φύσηξε ο Βαρδάρης», «Απόψε σιωπηλοί», «Το τσιφτετέλι του Διογένη», «Ραγίζει απόψε η καρδιά», «Φανοί», «Βαριά βαλίτσα», «Βιάστηκε να νυχτώσει», «Τρελή κι αδέσποτη», «Χαράτσι», «Καλημέρα», «Αχ Ελλάδα».

Επιμέλεια-παρουσίαση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΒΕΛΟΣ

Σκηνοθεσία: ΘΑΝΟΣ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗΣ

Έτος παραγωγής: 1994

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS