Νίκος Σταυρίδης – 12 Δεκεμβρίου 1987

Συμπληρώνονται φέτος 35 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου ηθοποιού Νίκου Σταυρίδη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 12 Δεκεμβρίου του 1987. Γεννημένος στο Βαθύ της Σάμου το 1909, σε φτωχή οικογένεια και πέρασε τα παιδικά του χρόνια δουλεύοντας στο μπακάλικο του πατέρα του. Στην Αθήνα ξεκίνησε την καριέρα του το 1929 στο μουσικό θέατρο, συμμετέχοντας σε επιθεωρήσεις, οπερέτες και παραστάσεις βαριετέ. Τη δεκαετία του 1940 άρχισε να συγκροτεί δικούς του θιάσους και να συνεργάζεται με σπουδαίους συναδέλφους του. Ξεχωρίζουν οι συμπράξεις του με τις ηθοποιούς Ρένα Βλαχοπούλου, τις αδελφές Καλουτά, την Καίτη Ντιριντάουα, τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο, τη Σοφία Βέμπο, τον Κώστα Χατζηχρήστο κ.ά.

Παράλληλα, ο Νίκος Σταυρίδης διακρίθηκε ιδιαίτερα και στον κινηματογράφο. Πραγματοποίησε την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση στην ταινία του Νίκου Τσιφόρου ”Έλα στο θείο” (1950). Από τις πολλές ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε ξεχωρίζουν οι ταινίες ”Η ωραία των Αθηνών” (1954), ”Φτωχαδάκια και λεφτάδες” (1960), ”Τα κίτρινα γάντια” (1960), ”Ευτυχώς τρελάθηκα” (1961), ”Τρίτη και 13”(1963), κ.ά.

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την συμπλήρωση 35 ετών από το θάνατό του παρουσιάζει την εκπομπή ”Νίκος Σταυρίδης-Αφιέρωμα”, παραγωγής 1993.

ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Αφιερωματική εκπομπή της ΕΤ-1 για τον κωμικό ηθοποιό Νίκο Σταυρίδη, παραγωγής 1993, σε επιμέλεια-παρουσίαση της δημοσιογράφου Εύας Ντελιδάκη.

Η εκπομπή-αφιέρωμα στον ηθοποιό Νίκο Σταυρίδη ξεκινά με ένα απόσπασμα από συνέντευξη που έδωσε ο ίδιος στα πλαίσια παλαιότερης εκπομπής της ΕΡΤ, τα ”Πρόσωπα θεάτρου”, παραγωγής 1982. Έπειτα, η δημοσιογράφος Εύα Ντελιδάκη ξεκινά να αφηγείται βιογραφικά στοιχεία του μεγάλου ηθοποιού, από τη γέννησή του, την πορεία του στο θέατρο και τον κινηματογράφο έως το πως αυτοσχεδίαζε στην σκηνή. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στο πως επηρεάστηκε από τις ταινίες του βωβού κινηματογράφου και ιδιαίτερα την σειρά ταινιών με πρωταγωνιστές το δίδυμο του ”Χοντρού” και του ”Λιγνού”, στην σχέση του με το κοινό και τους συνεργάτες του.

Έπειτα, οι ηθοποιοί Γκέλυ Μαυροπούλου, Γιάννης Γκιωνάκης, Σταύρος Παράβας , Άννα Καλουτά, Άννα Φόνσου και ο θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης Γιώργος Λαζαρίδης, ο κριτικός Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο συγγραφέας και ποιητής Μίμης Τραϊφόρος και ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Γρηγορίου μιλούν για το Νίκο Σταυρίδη και μοιράζονται στιγμές από την συνεργασία τους μαζί του, περιγράφουν το χαρακτήρα του και το ταλέντο του.
Ακόμη, προβάλλεται απόσπασμα από την εκπομπή της ΕΡΤ ”Βραδυά επιθεώρησης”, παραγωγής 1984, των Γ. Λαζαρίδη-Γ. Κατσαρού στο οποίο ο Σταυρίδης παρουσιάζει δύο επιθεωρησιακά νούμερα μαζί με τον ηθοποιό Γιώργο Σταμάτη.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται αποσπάσματα από ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε ο Νίκος Σταυρίδης: ”Οι παπατζήδες” (1954), ”Γραφείο συνοικεσίων” (1956), ”Κέφι, γλέντι και φιγούρα” (1958), ”Ευτυχώς τρελάθηκα” (1961), ”Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλίκαρα”, (1960), ”Ομορφόπαιδα” (1971), ”Μπετόβεν και μπουζούκι” (1965), ”Η φτώχεια θέλει καλοπέραση” (1958), ”Η παιχνιδιάρα” (1967), ”Αριστοτέλης ο επιπόλαιος” (1970), ”Ο ανακατοσούρας” (1967),

Έτος παραγωγής: 1983
Έρευνα-παρουσίαση: Εύα Ντελιδάκη
Σενάριο-σκηνοθεσία: Κώστας Ζωγόπουλος

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS