Νίκος Τσιφόρος – 6 Αυγούστου 1970

Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από το θάνατο του συγγραφέα, σεναριογράφου, δημοσιογράφου και σκηνοθέτη Νίκου Τσιφόρου. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΝΙΚΟ ΤΣΙΦΟΡΟ
(video)

Πρόκειται για ένα επεισόδιο της σειράς πολιτιστικού περιεχομένου «Περισκόπιο», το οποίο είναι αφιερωμένο στο Νίκο Τσιφόρο, που γεννήθηκε το 1909 στην Αλεξάνδρεια. Ξεκίνησε να γράφει στα 12 του χρόνια, σπούδασε νομικά, αλλά τον κέρδισε τελικά η συγγραφή. Συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά και εφημερίδες και το 1944 ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία το θεατρικό του έργο «Η πινακοθήκη των ηλιθίων» από το θίασο του Δημήτρη Χορν και της Μαίρης Αρώνη. Από εκείνη τη στιγμή και μετά ξεκινάει η επιτυχημένη συγγραφική του πορεία με θεατρικά έργα και σενάρια για τον κινηματογράφο. Έγραψε επίσης ιστορικά αναγνώσματα και ηθογραφίες. Ένα από τα αγαπημένα του έργα ήταν η «Ελληνική μυθολογία», που ήταν γραμμένη με το δικό του «τσιφόριο» ύφος, αλλά δεν πρόλαβε να την δει να εκδίδεται.

Στην εκπομπή μιλούν η κόρη του Νάνσυ και η σύζυγός του Χαρίκλεια, οι οποίες θυμούνται στιγμές από την καθημερινότητα μαζί του. Για το Νίκο Τσιφόρο μιλούν επίσης ο ποιητής και συγγραφές Ορέστης Λάσκος, ο τεχνικός κινηματογράφου Θ. Ασημακόπουλος και ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Αλέκος Σακελλάριος, ο οποίος τονίζει: «Ό,τι και να θυμηθείς είναι υπέρ του. Ο Τσιφόρος δεν είχε βρομιές. Ήταν πνεύμα χωρίς χυδαιότητα». Επίσης, ο ηθοποιός Νίκος Ρίζος θυμάται στιγμές από τη συνεργασία τους, ενώ αποκαλύπτει την ιστορία της θεατρικής παράστασης «Αγάπη μου, παλιόγρια», που ήταν το τελευταίο θεατρικό έργο που έγραψε ο συγγραφέας πριν πεθάνει.

Στην εκπομπή μιλούν επίσης ο εκδότης και ανιψιός του Λάμπρος Γάτης και η φιλόλογος Ευθυμία Παπασπύρου-Καραδημητρίου, ενώ εμφανίζονται οι ηθοποιοί Λουκία Πιτσιόλα και Δημήτρης Μπάνος. Το αφιέρωμα εμπλουτίζεται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και αποσπάσματα από κινηματογραφικές επιτυχίες του Νίκου Τσιφόρου.

Το πρωτότυπο φιλμ 16mm συντηρήθηκε, ψηφιοποιήθηκε και αποκαταστάθηκε στα εργαστήρια του Αρχείου της ΕΡΤ με τον νέο εξοπλισμό και τις υποδομές που πλέον διαθέτει (film scanner, color correction).

Έρευνα-κείμενα-σκηνοθεσία: Βασίλης Κεσίσογλου
Ημερομηνία πρώτης προβολής: 19 Μαρτίου 1987

 

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS