Ντίκος Βυζάντιος -11 Αυγούστου 2007

Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το θάνατο του κορυφαίου ζωγράφου Ντίκου Βυζάντιου. Γιος του επίσης ζωγράφου Περικλή Βυζάντιου,  γεννημένος στην Αθήνα το 1924, ο Ντίκος (Κωνσταντίνος) Βυζάντιος, έλαβε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής από τον πατέρα του και το 1945 έφυγε για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Παρίσι με το θρυλικό πλοίο «Ματαρόα». Εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Γαλλία, παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση το 1951, ενώ συνδέθηκε με σημαντικές προσωπικότητες των τεχνών και των γραμμάτων, μεταξύ των οποίων ο γλύπτης Αλμπέρτο Τζακομέτι, ο θεατρικός συγγραφέας Ευγένιος Ιονέσκο και ο φιλόσοφος Μισέλ Φουκώ, με τους δύο τελευταίους να προλογίζουν και τις παρουσιάσεις του έργου του. Διακρίθηκε στους εικαστικούς κύκλους του Παρισιού, ενώ του αποδόθηκαν δύο ύψιστοι τιμητικοί τίτλοι, του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής και του Ιππότη των Τεχνών και των Γραμμάτων.

Με αφορμή την επέτειο των 15 ετών από τον θάνατό του, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει το ντοκιμαντέρ «Ντίκος Βυζάντιος, στα ίχνη της χαμένης ματιάς», παραγωγής 2007, σε σενάριο-σκηνοθεσία της Πανδώρας Μουρίκη.

ΝΤΙΚΟΣ ΒΥΖΑΝΤΙΟΣ ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΧΑΜΕΝΗΣ ΜΑΤΙΑΣ..

Το ντοκιμαντέρ – αφιέρωμα στον ζωγράφο, σε σκηνοθεσία της Πανδώρας Μουρίκη, επιχειρεί να σκιαγραφήσει το πορτρέτο του με βασική αναφορά τη συνέντευξη που έδωσε στην Όλγα Μπατή το 2007, λίγο πριν από τον θάνατό του, αλλά και αποσπάσματα παλαιότερων συνεντεύξεών του. Στη διάρκεια της ταινίας ο Ντίκος Βυζάντιος μιλά για τις επιρροές που δέχτηκε στο έργο του, τα πρώτα του βήματα στη ζωγραφική, τη γνωριμία του με σπουδαίους διανοούμενους στο Παρίσι, την ιδιαίτερη σχέση του με την Ελλάδα και τη Γαλλία και πώς αυτή καθόρισε την πορεία του.

Αναφέρεται στη θερμή υποδοχή που είχε το έργο του στη Γαλλία από τα πρώτα κιόλας χρόνια της εγκατάστασής του εκεί. Κατόπιν μιλά διεξοδικά για τον τρόπο που δουλεύει και για τους τρεις κύκλους του έργου του: το πέρασμά του από την αφαίρεση στην παραστατική ζωγραφική, το ενδιάμεσο διάστημα όπου ασχολήθηκε αποκλειστικά με το σχέδιο και τέλος τις ανθρωποκεντρικές συνθέσεις μεγάλων διαστάσεων. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην έκθεση σχεδίων του στην γκαλερί Καρλ Φλινκέρ το 1974, την οποία προλόγιζε κείμενο του μεγάλου Γάλλου φιλοσόφου Μισέλ Φουκώ, αλλά και στην αναδρομική του έκθεση το 1997 στο Παρίσι.

Για τον ζωγράφο και το έργο του μιλούν ο συλλέκτης L.H.de Ligneres, o  ιστορικός τέχνης Ντένης Ζαχαρόπουλος, ο κριτικός τέχνης J.L.Chalumeau, o ιδρυτής και διευθυντής της “Nouvel Observateur” Jean Daniel, ενώ πτυχές της προσωπικότητάς του φωτίζουν η αδερφή του, Μαριλένα Λιακοπούλου, η συγγραφέας Μ.L. De Folin και ο σκηνοθέτης Νίκος Παπατάκης. Καθ όλη τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται αποσπάσματα από παλαιότερες συνεντεύξεις του καλλιτέχνη, από εγκαίνια εκθέσεών του, λεπτομέρειες από τα ζωγραφικά του έργα διαφορετικών περιόδων της καλλιτεχνικής του καριέρας, καθώς και φωτογραφίες από το προσωπικό του αρχείο.

Παραγωγή: 2007

Σενάριο-σκηνοθεσία-μουσική επιμέλεια:

Πανδώρα Μουρίκη

‘Ερευνα-συνεντεύξεις:

Όλγα Μπατή

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS