Ντίνος Ηλιόπουλος – 4 Ιουνίου 2001

 Ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, ειδικά στον χώρο της κωμωδίας, ο Ντίνος Ηλιόπουλος έφυγε από τη ζωή στις 4 Ιουνίου το 2001. Καταγόμενος από την κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια, με παιδικά χρόνια στην πολυεθνική Μασσαλία και σπουδές πρώτα στις εμπορικές επιστήμες και στη συνέχεια στον γαλλικής παιδείας σκηνοθέτη Γιαννούλη Σαραντίδη, ο Ντίνος Ηλιόπουλος έφερε στην Ελλάδα τον υποκριτικό κώδικα του Μολιέρου και της Κομέντια ντελ Άρτε, πετυχαίνοντας να παντρέψει την θεατρική αυτή παράδοση με την ελληνική αυτοσχέδια λαϊκή κωμωδία. Διέπρεψε στο θέατρο, δημιούργησε δικό του θίασο, ενώ συμμετείχε σε περισσότερες από ενενήντα κινηματογραφικές ταινίες, πολλές από τις οποίες έμειναν κλασικές στο είδος τους.

Με αφορμή τη συμπλήρωση εικοσι δύο ετών από τον θάνατό του, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα επεισόδιο από την σειρά «Περι-διαβάζοντας», αφιερωμένο στην αυτοβιογραφία του Ντίνου Ηλιόπουλου με τίτλο «Ένας Ηλιόπουλος ονόματι Ντίνος».

ΠΕΡΙ-ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ

ΕΝΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΟΝΟΜΑΤΙ ΝΤΙΝΟΣ


 

Τηλεοπτική περιήγηση στον χώρο των εικονογραφημένων εκδόσεων. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς παρουσιάζεται η αυτοβιογραφία του Ντίνου Ηλιόπουλου με τίτλο «Ένας Ηλιόπουλος ονόματι Ντίνος», των Εκδόσεων «Άγκυρα».

Περιλαμβάνονται πλάνα από την παρουσίαση του βιβλίου που έλαβε χώρα στο θέατρο «Ακροπόλ» παρουσία και του ίδιου του ηθοποιού.  Στην εκδήλωση μίλησαν για το έργο και τη ζωή του καλλιτέχνη η Υπουργός Πολιτισμού Ελισάβετ Παπαζώη, ο σκηνοθέτης Ντίνος Δημόπουλος, οι ηθοποιοί Άννα Φόνσου και Μάρω Κοντού, ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, και οι κόρες του ηθοποιού. Προβάλλονται πλάνα από την εκδήλωση, καθώς και αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία του Κώστα Γεωργουσόπουλου, ενώ ο ίδιος ο Ντίνος Ηλιόπουλος μιλά στους δημοσιογράφους.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται ακόμη, πλάνα από παλαιότερη συνέντευξη του ηθοποιού στην δημοσιογράφο Ελένη Βαροπούλου, καθώς και πλάνα από παλαιότερο τηλεοπτικό γκάλοπ για τον Ντίνο Ηλιόπουλο. Παρεμβάλλονται ακόμη πλάνα από κινηματογραφικές επιτυχίες του ηθοποιού, καθώς και απόσπασμα από την εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού «Πορτραίτο της Πέμπτης» (1977), στο οποίο ο Ντίνος Ηλιόπουλος χορεύει κλακέτες μαζί με τη Νόρα Βαλσάμη. Τέλος, στην εκπομπή περιλαμβάνεται απόσπασμα από το θεατρικό έργο του Αντρέ Ρουσέν «Μάμα», που προβλήθηκε από το «Θέατρο της Δευτέρας» τον Νοέμβριο του 1978, στο οποίο ο Ντίνος Ηλιόπουλος ερμηνεύει το ρόλο του Πατέρα Τζιοβάνι, στο πλάι της Μαίρης Αρώνη.

 Έτος παραγωγής: 1999

Αφήγηση: Λήδα Δημητρίου

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Γιώργος Μ.Δάμπασης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS