Ντίνος Κατσουρίδης – 28 Νοεμβρίου 2011

Ο κινηματογραφιστής Ντίνος Κατσουρίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1927, ήρθε στην Αθήνα για να ξεκινήσει πανεπιστημιακές σπουδές, αλλά τελικά τον κέρδισε ο κινηματογράφος. Αποφοίτησε το 1951 από τη σχολή Σταυράκου και εργάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη Φίνος Φιλμ. Ακολούθως συνεργάστηκε με τον μεγάλο Έλληνα κωμικό Θανάση Βέγγο σε 9 ταινίες κατά την περίοδο 1970-1982, με σημαντικές διακρίσεις και βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Σκηνοθέτησε σημαντικές ελληνικές ταινίες όπως το “Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;” (1971), “Θανάση πάρε το όπλο σου” (1972) και την εμβληματική κωμωδία “Της κακομοίρας” (1963) με την μοναδική ερμηνεία του Κώστα Χατζηχρήστου στο ρόλο του Ζήκου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κατσουρίδης εργάστηκε για περίπου 60 χρόνια στον ελληνικό κινηματογράφο ως βοηθός οπερατέρ, φωτογράφος πλατώ, αργότερα ως διευθυντής φωτογραφίας, διευθυντής παραγωγής, παραγωγός και σκηνοθέτης. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του ανέλαβε τη διεύθυνση φωτογραφίας και το μοντάζ σε ταινίες σημαντικών Ελλήνων σκηνοθετών όπως ο Παντελής Βούλγαρης ο Βασίλης Βαφέας και ο Νίκος Νικολαΐδης. Με αφορμή τη συμπλήρωση 9 ετών από το θάνατο του σπουδαίου σκηνοθέτη και διευθυντή φωτογραφίας, Ντίνου Κατσουρίδη, στις 28 Νοεμβρίου 2011, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει:

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ 
ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ 1971

Στο επεισόδιο αυτό, παραγωγής 2005, ο σκηνοθέτης Ντίνος Κατσουρίδης αναφέρεται στο δικό του 1971 ξετυλίγοντας την πορεία προετοιμασίας της ταινίας του «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;» με πρωταγωνιστή τον Θανάση Βέγγο. Η ταινία του, που γυρίστηκε την εποχή της Δικτατορίας και δύο χρόνια πριν από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, εξιστορεί την περιπέτεια ενός καθημερινού ανθρώπου που μετατρέπεται σε ήρωα κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής.

Ο σκηνοθέτης μιλά για την ιδέα και το σενάριο της ταινίας, τα θέματα ταμπού για κάθε σκηνοθέτη εν μέσω δικτατορίας και την απόφασή του ίδιου να ακολουθήσει το παράδειγμα του Θόδωρου Αγγελόπουλου με την ταινία του “Αναπαράσταση” στη βάση της αρχής ότι η σιωπή δεν είναι χρυσός. Ο Κατσουρίδης μιλάει για τα γυρίσματα, τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, τη συνεργασία με τον Θανάση Βέγγο και τις ιδιαιτερότητες της ερμηνείας και του χαρακτήρα που ερμηνεύει, έναν άνθρωπο που προσπαθεί να επιβιώσει μέσα στην κατοχή και μετατρέπεται σε ήρωα χωρίς να το αντιληφθεί ο ίδιος. Η εν λόγω ταινία μιλάει, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, για την αντίσταση στο φασισμό και το ναζισμό, αλλά και απέναντι σε κάθε είδους δικτατορία.

Από την εκπομπή ξεχωρίζει η αφήγηση του Κατσουρίδη ο οποίος συγκινημένος μιλάει σχετικά με την προβολή της ταινίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στα τέλη Σεπτεμβρίου 1971. Εξηγεί ότι ο ίδιος ανέβηκε στη συμπρωτεύουσα με λίγους συνεργάτες του και προσπαθούσε να διαφημίσει την ταινία έχοντας την ανησυχία ότι ο κόσμος δεν θα έρθει να τη δει. Οι φόβοι του όμως διαψεύστηκαν γιατί το κοινό υποδέχτηκε με τεράστιο ενθουσιασμό την ταινία και έδειξε να αντιλαμβάνεται και να ανταποκρίνεται άμεσα  και αυθόρμητα στο αντιδικτατορικό μήνυμα που εκείνη έφερε.

Η αφήγηση εμπλουτίζεται με αποσπάσματα από την ταινία, πλούσιο αρχειακό υλικό και πλάνα από τους χώρους όπου γυρίστηκε και στους οποίους επιστρέφει ο σκηνοθέτης δεκαετίες μετά για να θυμηθεί σκηνές και αλλαγές του τοπίου από το τότε στο τώρα.

Έτος παραγωγής: 2005

Σενάριο-σκηνοθεσία: Απόστολος Καρακάσης

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS