Ο Κήπος με τ’ αγάλματα – 10/1/1981

Σαν σήμερα πριν 42 χρόνια (στις 10/1/1981) προβλήθηκε για πρώτη φορά «Ο κήπος με τ’ αγάλματα» από την ΕΡΤ. Πρόκειται όχι μόνο για τo πρώτo παιδικό σήριαλ παραγωγής ΕΡΤ αλλά συνάμα και για την πρώτη έγχρωμη παιδική τηλεοπτική σειρά της ελληνικής τηλεόρασης.

Βασισμένη στο βιβλίο της Ελένης Σαραντίτη- Παναγιώτου, σε παραγωγή Νίκου Πιλάβιου και σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη, η σειρά ήταν ένα από τα πιο αγαπημένα παιδικά προγράμματα της δεκαετίας του 1980. Παρακολουθείστε και τα έξη επεισόδια της σειράς στο Ertflix εδώ:  https://www.ertflix.gr/series/ser.124873-o-kipos-me-tagalmata σε νέα ψηφιοποίηση (από το πρωτότυπο κινηματογραφικό αρχειακό υλικό)

Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ Τ’ ΑΓΑΛΜΑΤΑ

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1

(video)


Στα 6 επεισόδια που την αποτελούν η σειρά παρουσιάζει τις σχέσεις που αναπτύχθηκαν ανάμεσα σε μια παρέα παιδιών από την επαρχία που ανακαλύπτουν, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών τους, αρχαία αγάλματα που ήταν θαμμένα στην άμμο. Τα παιδιά αναλαμβάνουν προσωρινά την φύλαξή τους, έρχονται σε μια ιδιαίτερη επαφή με αυτά και συνομιλούν μαζί τους καθώς προσωρινά αποθηκεύονται στον κήπο του συμβολαιογραφείου του χωριού. Εν τέλη, η αρχαιολογική υπηρεσία θα αναλάβει τα αγάλματα και τα παιδιά θα αναγκαστούν να τα αποχωριστούν. Μια ιστορία που μπλέκει την παιδικότητα με το ελληνικό καλοκαίρι αλλά και την πολιτιστική κληρονομιά.

Το εξώφυλλο της Ραδιοτηλεόρασης με την παρουσίαση της σειράς.

Στο πρώτο επεισόδιο που παρουσιάζεται εδώ, τα  παιδιά περνούν ξέγνοιαστες στιγμές καλοκαιρινών διακοπών όταν, παίζοντας στην άμμο, ανακαλύπτουν αρχαία αγάλματα, τα οποία ορκίζονται ότι θα προστατεύουν.

H παρουσίαση της σειράς  στο τεύχος 570.

Ο “Κήπος με τ’ αγάλματα” γυρίστηκε στο Γραμματικό, τον Μαραθώνα και την παραλία Βαρνάβα. Οι συντελεστές της σειράς είναι μια ομάδα παιδιών αλλά και επαγγελματίες συντελεστές  ιδιαίτερα καταξιωμένοι  όπως οι Μίμης Φωτόπουλος, Ειρήνη Κουμαριανού, Βασίλης Τσάγκλος, Συράκος Δανάλης, Σταμάτης Σπανουδάκης. 

Η σειρά προβλήθηκε και στην Αυστραλία από το “Channel/Network 0-28/SBS” με Αγγλικούς υπότιτλους με τον τίτλο “Garden With Statues”.

Σκηνοθεσία και σενάριο: Παντελής Βούλγαρης

Συγγραφέας: Ελενη Σαραντίιτη-Παναγιώτου

Φωτογραφία: Συράκος Δανάλης

Μουσική :Σταμάτης Σπανουδάκης

Μοντάζ: Γιάννης Κριαράκης και Γιώργος Γκοτζογιάννης

Παραγωγός: Νίκος Πιλάβιος

Διεύθυνση παραγωγής:Κατερίνα Κατωτάκη

Παραγωγή: 1981

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μίμης Φωτόπουλος, Θόδωρος Μορίδης, Γιώργος Μοσχίδης, Άννα Γεραλή, Ειρήνη Κουμαριανού, Κώστας Τσιάνος, Στέλιος Λιονάκης, Σοφία Σεϊρλή, Δημήτρης Αρώνης, Χρήστος Ζαρκάδας, Γιώργος Ζωγράφος, Κώστας Τζουβάρας, Σοφία Διπλαράκου, Ελισάβετ Βούλγαρη, Σωτήρης Βούλγαρης.

Και τα παιδιά: Αγάπη Ανυφαντάκη, Σοφία Καψάμπελη, Αγγελική Αλεξίου, Κλεοπάτρα Φυντανίδου, Βασιλική Βασιλείου, Λίζα Κορδάτου, Αιμιλία Στεργίου, Σοφία Τρεμούλη, Μαριάννα Κελπέρη, Λουκάς Ρέππας, Αντώνης Σαραβάνος, Αλέκος Μικαελιάν, Δημήτρης Σαραβάνος, Γιώργος Μεϊντάσης, Γιώργος Παϊτέρης, Κώστας Ταμουρατζής.

Δείτε περισσότερα εδώ

https://archive.ert.gr/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS