Ο Σταύρος Ξαρχάκος στο θέατρο Λυκαβηττού – 45 χρόνια πριν

Με αφορμή την επαναλειτουργία του Θεάτρου Λυκαβηττού αλλά και τα 45 χρόνια από τις ιστορικές συναυλίες του Σταύρου Ξαρχάκου στο θέατρο, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα μοναδικό τεκμήριο:  τη  ζωντανή μετάδοση της συναυλίας του Ξαρχάκου που έλαβε χώρα στις 24 Aυγούστου 1978.

Τις συναυλίες διοργάνωσε η Τουριστική υπηρεσία του ΕΟΤ, στο πλαίσιο των «Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων 1978» γιορτάζοντας τα 15 χρόνια του συνθέτη στο μουσικό στερέωμα. Παρουσιάστηκαν σε τέσσερις κύκλους (ενότητες έργων), μεταξύ 24/8 και 3/9.

Οι συναυλίες του πρώτου κύκλου παρουσιάστηκαν στις 24,25 και 30 Αυγούστου. Στις 24/8 παρουσιάστηκε  επί της ουσίας η πρώτη βραδιά του πρώτου κύκλου, που τιτλοφορούνταν «Ξαρχάκος 1963-1978» και περιλάμβανε την παρουσίαση της πιο αντιπροσωπευτικής δουλειάς του συνθέτη στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι. Συμμετείχαν οι Δήμητρα Γαλάνη, Αντώνη Καλογιάννη , Νίκο Ξυλούρη, Μανώλη Μητσιά, Νίκο Δημητράτο και στα μπουζούκια οι Κώστας Παπαδόπουλος και Χρήστος Κωνσταντίνου.

Στο βίντεο αρχικά ακούμε τον Γιώργο Παπαστεφάνου στην εισαγωγή της τηλεοπτικής μετάδοσης και βλέπουμε τον Αλέξη Κωστάλα (παρουσιαστή της συναυλίας στο Λυκαβηττό) να προλογίζει το γεγονός και τον σπουδαίο συνθέτη.

Η συναυλία ξεκινά με τον Μητσιά να ερμηνεύει τα τραγούδια «Άπονη Ζωή», «Πόσο μικρός είναι ο άνθρωπος», «Τα ρολόγια», «Δυο αδέρφια», «Κλάψτε Ουρανοί Και Αστέρια» και «Από βυθό σε άλλο βυθό». Στη συνέχεια εμφανίζεται στη σκηνή η Γαλάνη και ερμηνεύει τα τραγούδια «Το Παράπονο (Ούτε Ένα Ευχαριστώ)», «Βάλε Κι Άλλο Πιάτο Στο Τραπέζι», «Κόκκινα τριαντάφυλλα», «Χάθηκε το φεγγάρι», «Όλα είναι τυχερά». Ο Καλογιάννης ερμηνεύει έπειτα τα τραγούδια «Μάτια βουρκωμένα», «Σαββατόβραδο Στην Καισαριανή», «Άσπρη μέρα», «Στου Όθωνα τα χρόνια».

Ακολουθεί το δεύτερο μέρος με τραγούδια του Ξαρχάκου μετά το 1971-1972  και είναι τραγούδια από το θέατρο ή από κύκλους τραγουδιών του συνθέτη. Εμφανίζεται στη σκηνή ο Νίκος Δημητράτος και ερμηνεύει τα τραγούδια «Μαύρος ήλιος», «Νυν και αεί», «Αυτός ο δρόμος μάτια μου». Τελευταίος εμφανίζεται ο Ξυλούρης ερμηνεύοντας τα τραγούδια «Έβαλε ο θεός σημάδι» (Παλικάρι στα σφακιά) , «Ήτανε μια φορά», «Αυτόν τον κόσμο τον καλό», «Τριάντα χρόνια», «Γυρναν αμίλητα παιδιά», «Γεια σου χαρά σου Βενετιά». Τέλος ανεβαίνουν στη σκηνή όλοι οι τραγουδιστές, Γαλάνη, Μητσιάς, Καλογιάννης, Δημητράτος και μαζί με τον Ξυλούρη τραγουδάνε τα «Άπονη ζωή», «Φτωχολογιά», «Στα χέρια σου μεγάλωσαν», «Όνειρο Δεμένο Στο Μουράγιο», «Υπομονή».

Το βίντεο που παρουσιάζουμε αποτελεί την πρωτότυπη εγγραφή της ζωντανής μετάδοσης της συναυλίας (χωρίς τίτλους, μοντάζ, περαιτέρω επεξεργασία). Πρόκειται για ιστορικής σημασίας τεκμήριο, σηματοδοτεί την έναρξη των συναυλιών- ορόσημο για τα 15 χρόνια του μεγάλου συνθέτη αλλά υπογραμμίζει και τη σημασία των μεταδόσεων της ΕΡΤ σε πολιτιστικά γεγονότα όπως οι συναυλίες. Παράλληλα αποτελεί επετειακό υλικό αναφορικά με τις φετινές συναυλίες του Ξαρχάκου στο Θέατρο του Λυκαβηττού, που θα λάβουν χώρα, 45 χρόνια μετά, στον ίδιο χώρο, με κοινό συνοδοιπόρο από τις συναυλίες του 1978 τον Μανώλη Μητσιά.

Δείτε περισσότερα: http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS