Οδοιπορικό στους Αγίους Τόπους,1980

Με αφορμή την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και σας προτείνει ένα σημαντικό τηλεοπτικό ντοκουμέντο παραγωγής 1980: ένα Οδοιπορικό με το τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ στους Αγίους Τόπους.

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΟΠΟΙ ΣΗΜΕΡΑ

Οδοιπορικό με το τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ στους Αγίους Τόπους. Ο Παναγιώτης Μυλωνάς καταγράφει στο ντοκιμαντέρ αυτό με τη βοήθεια της τηλεοπτικής κάμερας τα προσκυνήματα στην περιοχή της Ιερουσαλήμ, παρακολουθώντας τη ζωη του Θεανθρώπου από τη Γέννηση μέχρι την Ταφή και την Ανάσταση. Η περιήγηση ξεκινά με πλάνα της πόλης της Ιερουσαλήμ και ακολούθως της Ναζαρέτ– με πλάνα του Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Ναζαρέτ.

Επόμενος σταθμός του οδοιπορικού η πόλη της Βηθλεέμ και ο Ιορδάνης ποταμός. Ο Μητροπολίτης Πέτρας κ. Γερμανός, Υπέρτιμος και Έξαρχος Γ΄ Παλαιστίνης και Π. Αραβίας, στην Καπερναούμ μιλά για το μοναστήρι και τη συναγωγή που υπήρχε στην περιοχή, ενώ βλέπουμε πλάνα της λίμνης Γεννησαρέτ (Τιβεράδα/ Θάλασσα της Γαλιλαίας). Το οδοιπορικό  συνεχίζεται στην Κανά, με την επίσκεψη στον ορθόδοξο ναό που πιστεύεται ότι έχει χτιστεί στο σημείο όπου βρισκόταν η οικία στην οποία έγινε το πρώτο θαύμα του Χριστού, μεταβάλλοντας το νερό σε κρασί. Περιήγηση στο Φρέαρ του Ιακώβ στην περιοχή της Σαμάρειας, στο Ναό του Προφήτου Ελισαίου στην Ιεριχώ, όπου βρίσκεται και η συκομορέα του Ζακχαίου, και ακολούθως στην Ιερά Μονή Μάρθας και Μαρίας (αδελφών του Λαζάρου) στη Βηθανία και στον Τάφο του Λαζάρου.

Η περιήγηση συνεχίζει στα προσκυνήματα της Κοιλάδας Ιωσαφάτ. Πλάνα από το Πραιτώριο, όπου και η φυλακή του Χριστού, στην Ιερουσαλήμ. Ακολουθούμε με την τηλεοπτική κάμερα τη σύγχρονη διαδρομή της “Οδού του Μαρτυρίου”. Επόμενος σταθμός του οδοιπορικού ο Ναός της Αναστάσεως. Πλάνα στο εσωτερικό του ναού, ενώ παράλληλα ο Αρχιμανδρίτης πατήρ Δανιήλ, σκευοφύλαξ στο Ναό της Αναστάσεως παρουσιάζει αναλυτικά τα κειμήλια που σώζονται στο ιερό σκευοφυλάκιο.Τελευταίος σταθμός του οδοιπορικού στους Αγίους Τόπους, ο Τάφος της Παναγίας.

Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει ακόμη τις σπάνιες μαρτυρίες του Μητροπολίτη Καισαρείας κ. Βασιλείου, Υπέρτιμου και Έξαρχου Α΄ Παλαιστίνης, και τέλος, της Α.Θ.Μ. Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Βενέδικτου.

 

Κείμενα, Αφήγηση: Παναγιώτης Μυλωνάς

Σκηνοθεσία: Γιώργος Ζιάκας

Έτος παραγωγής: 1980

Ημερομηνία πρώτης προβολής: 5 Απριλίου 1980, Μ. Σάββατο

 

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS