Οι Ειδήσεις αποκτούν… χρώμα – 1η Ιανουαρίου 1981

 

Το Αρχείο της ΕΡΤ γυρίζει πίσω στο χρόνο, 41 χρόνια πριν όταν ξεκινούσε η έγχρωμη μετάδοση των δελτίων ειδήσεων της ΕΡΤ. Ήδη από τις αρχές του 1979 τα τηλεοπτικά προγράμματα άρχιζαν να γίνονται “χρωματιστά”. Η τηλεόραση μετέδιδε έγχρωμες εκπομπές, και με την ένδειξη (Χ) εφιστούσε την προσοχή στον αναγνώστη το περιοδικό “Ραδιοτηλεόραση” πως πρόκειται για έγχρωμο πρόγραμμα. Καθώς εξελίσσονταν οι τεχνικές δυνατότητες και αναλόγως με την προσαρμογή του εξοπλισμού και την κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού, ο αριθμός των έγχρωμων προγραμμάτων με την πάροδο του χρόνου αυξανόταν, έτσι ώστε το 1981 είχε σχεδόν ολοκληρωθεί η μετάβαση στην έγχρωμη εικόνα.

Δείτε το Πρωτοχρονιάτικο απογευματινό δελτίο ειδήσεων του 1981 που μεταδόθηκε έγχρωμο από την ΕΡΤ στις 18:30 μμ με εκφωνητή τον Αλέξανδρο Αντωνόπουλο.


Μετά το χαρακτηριστικό σήμα των ειδήσεων και τον χαιρετισμό του εκφωνητή, ο οποίος υπογραμμίζει την έγχρωμη μετάδοση του δελτίου, παρουσιάζεται η μεγάλη είδηση της ημέρας που ήταν η επίσημη ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) ως δέκατο μέλος της, δύο χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης το 1979. Γίνεται αναφορά στο διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή προς τον ελληνικό λαό και στα κύρια σημεία του αλλά και στο πώς χαιρέτησαν το γεγονός της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της Ελλάδας οι ξένοι ηγέτες.

Ακολουθούν θέματα της εσωτερικής επικαιρότητας, ανάμεσά τους η δοξολογία στη Μητρόπολη για το Νέο Έτος χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Σεραφείμ όπου προβάλλονται πλάνα από την υποδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή και από το εσωτερικό του ναού. Διακρίνονται ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης, μέλη της Κυβέρνησης Ράλλη όπως ο Αθανάσιος Τσαλδάρης και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Παπασπύρου. Τα πλάνα αυτά διαδέχονται εκείνα από το Προεδρικό Μέγαρο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δέχεται τις ευχές για το Νέο Έτος από τα μέλη του Διπλωματικού Σώματος, εκπροσώπους των κρατικών αρχών, τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής, τους Αρχηγούς Κομμάτων (Ανδρέα Παπανδρέου, Ηλία Ηλιού, Γεώργιο Μαύρο) και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ.

Το διεθνές ρεπορτάζ κάλυψε την εορταστική ατμόσφαιρα της αλλαγής του χρόνου με στιγμιότυπα από τις εορταστικές εκδηλώσεις σε διαφορετικά σημεία του κόσμου για την υποδοχή του Νέου Έτους, όπως στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι και στο Λονδίνο. Περιλαμβάνονται πλάνα από το εστιατόρια του Πύργου του Άιφελ και την Πλατεία Τραφάλγκαρ.

Στη διεθνή επικαιρότητα της ημέρας συμπεριλαμβανόταν η τρομοκρατική δράση των Ερυθρών Ταξιαρχιών στην γειτονική Ιταλία.

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS