Οι ηρωίδες του 1821

1821-2021
200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση – Αφιερώματα από τις συλλογές του Αρχείου της ΕΡΤ

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης ψηφιοποίησε και παρουσιάζει ένα ραδιοφωνικό ντοκουμέντο.

ΟΙ ΗΡΩΙΔΕΣ ΤΟΥ 1821

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΦΥΡΟΕΡΑ

Ένα ραδιοφωνικό ντοκουμέντο με θέμα την Επανάσταση του 1821. Πρόκειται για ένα “επίκαιρο ραδιοχρονικό” του Νίκου Σφυρόερα με τίτλο «Αι ηρωίδες του 1821», το οποίο μεταδόθηκε από το Α’ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στις 25 Μαρτίου 1968, στις 18:00. 

Το χρονικό περιλαμβάνει σύντομες αναφορές σε γεγονότα της Επανάστασης και προβάλλει το ρόλο και τη συνεισφορά των Ελληνίδων που έμειναν στην ιστορία για τη δράση τους στην Επανάσταση. Αναφορά γίνεται στις γυναίκες- συζύγους, αδερφές ή μητέρες των αγωνιστών της Επανάστασης-που συνεισέφεραν στον Αγώνα-κάποιες περισσότερο γνωστές, όπως η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα ή η Μαντώ Μαυρογένους, αλλά και άλλες των οποίων η δράση είναι λογότερο γνωστή. Ελισάβετ Υψηλάντη, Ζαμπέτα Κολοκοτρώνη, Μαντώ Μαυρογένους, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, Δόμνα Βισβίζη, Ελένη Μπότσαρη, Λιουνίτσα Σταθάκου, Σταυριάννα Σάββαινα, Ασήμω Λιδωρίκη, Αλεφάντω Γαλαξειδιώτισσα, Πανώρια Βοζίκη, είναι τα ονόματα των γυναικών που αναφέρονται για τη σημαντική τους δράση. 

Ιδιαίτερος λόγος γίνεται για την “πρωτομάνα της Επανάστασης”, Ελισάβετ Υψηλάντη, τη μητέρα των Φιλικών Αλεξάνδρου και Δημητρίου Υψηλάντη, τη Ζαμπέτα Κολοκοτρώνη, μητέρα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και πρωτοκαπετάνισσα και ηρωίδα της Επανάστασης, καθώς τη Λιουνίτσα Σταθάκου, τη Μανιάτισσα «πρωτοπολεμάρχα» καπετάνισσα. Ακόμη, για  τη Σουλιώτισσα Ελένη «Λένω» Μπότσαρη, αδελφή του Μάρκου Μπότσαρη, την Ασήμω Λιδωρίκη-Γκούραινα, γυναίκα του φρούραρχου της Ακρόπολης της Αθήνας Γιάννη Γκούρα, η οποία μετά τον θάνατό του ανέλαβε αρχηγός των στρατευμάτων, και την ηρωϊκή «καπετάνισσα της Θράκης», Δόμνα Βισβίζη. Τέλος, ιδιαίτερη είναι και η αναφορά στη Μαντώ Μαυρογένους, την καπετάνισσα της Μυκόνου που αποκρούει την επιδρομή των Οθωμανών στις Κυκλάδες, με πλοία εξοπλισμένα με δικά της έξοδα. 

Τα κείμενα πλαισιώνονται από κομμάτια δραματοποιημένης αφήγησης,  στίχους ποιητικών έργων (Δ.Σολωμού κ.α.), δημοτικών τραγουδιών, αποσπάσματα από ιστορικά συγγράμματα, ενώ η αφήγηση επενδύεται με  κομμάτια παραδοσιακής μουσικής. 

Λαμβάνουν μέρος οι ηθοποιοί (με τη σειρά που ακούγονται): Σπύρος Ολύμπιος, Βασίλης Παπανίκας, Μάκης Ρευματάς, Κάκια Παναγιώτου, Άννυ Πασπάτη. Τα κείμενα της εκπομπής υπογράφει ο λογοτέχνης Νίκος Σφυρόερας και η ραδιοσκηνοθεσία είναι του Κώστα Κροντηρά. Η  μουσική επιμέλεια της εκπομπής είναι της Δόμνας Σαμίου

Διάρκεια: 29:30

Κείμενα: Νίκος Σφυρόερας

Ραδιοσκηνοθεσία: Κώστας Κροντηράς 

Έτος παραγωγής: 1968

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS